Měkoučké gratinované brambory s křupavou slaninou voní jako samotné nebe

Vychutnejte si dokonalou sladce nakyslou a šťavnatou chuť brambor zapečených s plátky jablka a slaniny, které se skvěle hodí jako příloha k masu i samostatná lehká večeře.

Gratinované brambory jsou pole neomezených možností z hlediska dalších použitých druhů zeleniny, masa a koření. Když už si myslíte, že víc už toho vymyslet nelze, vzápětí zjistíte, jak moc jste se mýlili, jakmile narazíte na recept tak jednoduchý a přitom plný neobvyklé, avšak perfektně ladící kombinace chutí kyselých jablek a opečené slaniny. To vše je doplněné smetanovou omáčkou s hořčicí a muškátovým oříškem, která nasákne doslova do každého sousta, která se stanou nesmrtelným uměleckým zážitkem.

Ingredience

  • Brambory – 800 g
  • cibule – 1 ks
  • jablko – 2 ks
  • slanina – 100 g
  • smetana – 200 ml
  • hořčice – 2 lžičky
  • sójová omáčka – 1 lžíce
  • máslo – 1 lžíce
  • sůl – dle chuti
  • muškátový oříšek – dle chuti

Návod na přípravu:

Brambory oloupejte, nakrájejte je na kolečka silná kolem půl centimetru a uvařte je v osolené vodě doměkka. Jablka oloupejte, nakrájejte je na kulaté plátky a opatrně je zbavte jadřinců. Na plotně rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a osmahněte na něm kulaté plátky jablek dozlatova. Na téže pánvi se stejným tukem pak osmahněte plátky slaniny, které do sebe nasáknou výpek z jablek a získají nebývalou šťavnatost.

Zatímco se brambory vaří a slanina smaží, vytvořte si smetanovou omáčku, jíž brambory před zapékáním zalijete. Do menší misky nalijte smetanu a přidejte do ní dvě lžičky plnotučné hořčice, jednu lžíci sójové omáčky, sůl a pár strouhnutí muškátového oříšku.

Všechny přísady nejlépe metličkou dobře promíchejte a prošlehejte, abyste získali homogenní konzistenci. Omáčku pak nechte chvilku odležet.

Připravte si obdélníkovou zapékací misku a vytřete ji rostlinným olejem, případně jiným tukem. Vyskládejte za sebou ingredience tak, že po sobě budou následovat brambory, pak jablka a nakonec polovina plátku opečené slaniny. Seskládané ingredience pak rovnoměrně přelijte odleželou smetanovou omáčkou. Misku překryjte jednou nebo dvěma vrstvami alobalu, aby se brambory stačily propéct, ale nespálily se.

Zakrytou zapékací misku s bramborami, jablky a slaninou vložte do trouby, kterou jste nechali předem rozehřát na teplotu 180 °C a pečte je zhruba okolo 25 minut. Poté opatrně sejměte z pekáčku alobal a vraťte brambory zpátky do trouby na dalších 15 minut dopéct, aby na povrchu krásně očervenaly a zezlátly. Po vytažení z trouby pak už jen rozdělte na porce, doplňte je kusem grilovaného masa a čerstvého zeleninového salátu a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*