Hloubkové odstranění mastnoty z varné plochy na plynovém sporáku. Zbavte se jí jednou provždy

Fotografie: Freepik

Znečištěný rošt plynového sporáku se záhy stane minulostí, pokud použijete prostředky, které vám zde doporučíme. Nemusíte však za ně utrácet žádné vysoké částky. Jedná se o běžně dostupné ingredience, jež má každá šikovná hospodyňka ve své domácnosti nebo v kuchyni.

Čištění roštu plynového sporáku pomocí octa

Na první metodu budete potřebovat následující:

  • klasický kvasný ocet
  • alobal
  • starý ručník nebo utěrku

Nejprve si rošt položte na alobal a poté si rozstřihejte starý ručník nebo utěrku na pruhy. Tyto proužky namočte do octa a obalte jimi důkladně jednotlivé části roštu. Nechte působit asi hodinu, pak látku odstraňte a uvolněné nečistoty očistěte alobalem. Nakonec jen smyjte teplou vodou a máte hotovo.

Fotografie: Pixabay

Čištění roštu plynového sporáku pomocí kypřícího prášku nebo jedlé sody

Na druhou metody čištění potřebujete:

  • několik balíčků kypřícího prášku nebo sody
  • trochu vody

Z obou surovin vytvořte hustější pastu, která by měla být stejné konzistence jako zakysaná smetana. Hmotu pak naneste na jednotlivé části roštu a nechte působit asi 40 minut. Nakonec vše otřete houbičkou na nádobí a opláchněte pod tekoucí vodou.

Další možností je i to, že v lavoru si vytvoříte roztok z 80 gramů jedlé sody a vody a do něj rošt položíte na tři hodiny zhruba. Zbytky zaschlé mastnoty poté snadno odstraníte špachtlí.

Fotografie: Pixabay

Čištění roštu plynového sporáku pomocí mýdla, vody a octa

Vyzkoušet můžete na čištění roštu plynového sporáku i tuto zázračnou čistící kombinaci: smíchejte sklenici tekutého mýdla spolu se sklenicí vroucí vody a hrníčkem kvasného octa.

Tento roztok nalijte do velkého plastového pytle, vložte do něj rošt a nechte působit několik minut. V konečné fázi blýskající se rošt omyjte, osušte utěrkou a uložte zpět na své místo.

Fotografie: Shutterstock

Jaké další varianty je možné zvolit při očistě roštu?

Aby se rošt lesknul jako nový, lze samozřejmě použít i silně odmašťující čistící prostředek speciálně na trouby. Nepoužívejte však abrazivní produkty, které by mohly povrch roštu poškrábat.

Vhodný je například jemný tekutý písek Cif. Skvěle pomůže i parní čistič, který nejen, že odstraní zaschlé zbytky jídla a mastnotu, ale rovněž likviduje zdárně škodlivé mikroorganismy. Působí tedy v podstatě i jako dezinfekce (z 97 až 98 %). Jeho použití je jednoduché a výsledek se dostaví v podstatě ihned.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]