Přestaňte kupovat jablečný džem a levně si vyrobte svůj podomácku. Ten z obchodu se mu nevyrovná

jablečný džem

Udělejte si zásobu jablečného džemu. Můžete ho jíst jen tak k pečivu, ale díky husté konzistenci se také výborně hodí jako sladká náplň při pečení.

Teď je ideální čas zpracovat jablka a uložit si na zimu několik sklenic vynikajícího jablečného džemu. Bude po ruce vždy, když budete potřebovat ovocnou náplň do koláčů, koblížků nebo buchet. Díky své husté konzistenci při pečení nevytéká. Můžete do něj zpracovat i přezrálé ovoce. Ze 4 kg jablek získáte přibližně 2,5 litru džemu.

Ingredience na jablečná džem

  • 4 kg jablek
  • 1,7 kg cukru
  • 150 ml vody
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup přípravy jablečného džemu

Jablka důkladně omyjte a okrájejte z nich vadná místa. Zbavte je jadřinců a nakrájejte každé jablko na 4-6 kusů. Vezměte si velký hrnec, ideálně s tlustým dnem, který se nepřipaluje. Dejte do něj pokrájená jablka, zalijte vodou a dejte vařit na sporák. Plamen udržujte na střední teplotě a za občasného promíchávání přiveďte jablka k varu.

nakrájená jablka

Poté hrnec přiklopte pokličkou a vařte do změknutí (přibližně 40 minut). Občas promíchejte aby se jablka nezačala připalovat. Po uvaření vezměte ponorný mixér a jablka rozmixujte do hladka. Celou směs pak ještě přeceďte přes jemné sítko do jiného hrnce, aby v ní nezbyly žádné větší kousíčky. Nyní přidejte všechen cukr a kyselinu citronovou. Vše důkladně promíchejte, aby se cukr zcela rozpustil.

jablečný džem

buchta kokos meruňky

Dokonalý meruňkový koláč podle babiččina receptu. Střežila ho celých 60 let, na sklonku života se o něj podělila

Často míchejte, aby se džem nepřipálil

Hrnec dejte opět na sporák a přiveďte k varu. Nyní je potřeba směs vařit přibližně 1,5 – 2 hodiny, aby opravdu zhoustla. Často ji promíchávejte, aby se nezačal džem připalovat a stěrkou stírejte i boky hrnce, na které se bude směs lepit. Abyste zjistili, zda je džem dostatečně hustý, proveďte test s talířkem.

jablečný džem

Dejte menší talířek na 10 minut do mrazáku. Poté na něj lžící naneste trochu džemu. Když se džem neroztéká, je dostatečně hustý a můžete jej odstavit z ohně. Mějte přichystané sterilované sklenice a džem do nich ihned po uvaření plňte. Pevně zašroubujte a sklenice nechte tak jak jsou, dokud nevychladnou. Neotáčejte je. Během vaření můžete k jablkům přidat i jiné oblíbené ovoce jako je rybíz, maliny nebo třešně (bez pecek).

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*