Až si budete příště chystat pohoštění pro návštěvu nebo dostanete chuť na něco sladkého, vyzkoušejte si například tento jablečný koláč s kefírem, který nakonec ozdobíte čokoládovou polevou.
V současné době má doma mnoho lidí velké množství jablek, které stihli posbírat ještě předtím, než přišly první mrazy. Pokud nevíte, co s nimi a už vám došly nápady na různé recepty, dokupte si několik surovin a vyzkoušejte si například jablečný koláč s kefírem, který je plný vlákniny.
Co budete potřebovat na jablečný koláč
Jakmile se budete chtít pustit do přípravy jablečného koláče, připravte si několik ingrediencí:
- 200 g kefíru
- 3 ks žloutky
- vanilin podle chuti
- 1 / 2 lžičky jedlé sody
- 100 g rozinek
- 180 g cukru moučka
- 2 PL citronové šťávy
- 100 ml mléka
- 230 g másla
- 500 g pšeničné mouky
- sůl podle chuti
- 900 g jablka
- 100 g vlašské ořechy
- 1 lžička skořice
- 4 PL kakaa
- 1 PL slunečnicového oleje
Začněte s umícháním těsta
Jako první byste si měli připravit těsto, které uděláte tak, že si ve větší míse smícháte 200 g másla, přidáte cukr společně s moukou a promícháte. Do této směsi následně přidejte ještě kefír, sodu a vanilku. Nezapomeňte do těsta přidat také žloutky a hned poté je potřeba z těchto ingrediencí udělat těsto. Až jej budete mít hotové, dejte jej do sáčku a na pár minut do mrazáku, aby se poté při práci nelepilo na ruce.
Jablečná náplň do koláče
Protože jablka se slupkou nechutnají po dopečení dobře, oloupejte ze všech jablek slupky. K tomu vám pomůže obyčejný nožík nebo přímo škrabka na brambory. Jakmile budete mít ovoce oloupané, nastrouhejte jej na struhadle nahrubo. Nakonec k nastrouhaným jablkům přidejte skořici, trochu citronové šťávy, rozinky a ořechy. Pokud máte rádi dezerty hodně sladké, přisypte i trochu cukru do této směsi.
Spojte těsto s náplní
Mezitím, co jste si připravovali náplň do koláče, by mělo těsto na koláč trochu ztuhnout. Vyndejte jej tedy z mrazáku a rozdělte na 3 stejné díly. Poté si připravte pečící plech nebo jinou formu, v níž chcete koláč péct. Do formy dejte pečící papír a válečkem si mezitím vyválejte jeden dílek těsta. Poté jej položte do formy na pečící papír a potřete jablečnou náplní.
Přidejte těsto a další náplň do koláče
Jakmile budete mít těsto potřené náplní do koláče, přiložte na ní 2. vyválený kousek těsta a opět potřete jablečnou náplní. Nakonec koláč přikryjte i posledním kouskem vyváleného těsta. Koláč dejte péct na 180 °C na 30 minut. Než se dopeče, připravte si čokoládovou polevu.
Na tu stačí smíchat 30 gramů rozpuštěného horkého másla s horkým mlékem v hrnci. Do polevy přidejte také 4 polévkové lžíce cukru a 4 polévkové lžíce kakaového prášku. Čokoládovou polevu vařte, dokud nezhoustne. Až se koláč po 30 minutách dopeče, vyndejte jej z trouby, polijte touto polevou. Nyní máte hotovo a po vychladnutí můžete jablečný koláč podávat.
Napište komentář