Jahody jak na obláčku. Jemný sněhový dezert ozdobený skvělým ovocem

Recept jak vystřižený z pohádky. Nadýchaný a sladký bílkový sníh skutečně připomíná svým vzhledem oblaka na kterých se červenají plody lahodných jahod.

Svěží letní dezert ochladí už svým vzezřením. Bílkový sníh je věrný svému pojmenování a jahody v jeho závějích vypadají, že se zrovna chystají na koulovačku. Jedná se o jeden z nejchutnějších letních dezertů na které budete potřebovat troubu. Je to jeden z mála receptů, z jehož přípravy nezbydou bílky, ale žloutky. Ocení ho zejména ti, kdo mají rádi sněhové pečivo a pusinky.

Suroviny – množství je určeno pro plech 20 x 25 centimetrů

Na těsto

  • 80 gramů cukr moučka
  • 300 gramů hladká mouka
  • 2 vaječné žloutky
  • půl vanilkového cukru
  • lžička citronové šťávy
  • 250 gramů máslo
  • špetka soli

Ostatní přísady

  • 4 vaječné bílky
  • 250 gramů moučkový cukr
  • špetka soli
  • 300 gramů jahody
Fotografie: Pexels

Příprava tohoto skvělého dezertu

Máslo si z lednice vyndejte den předem. Budete potřebovat, aby změklo a mohli jste bez větší námahy zpracovat těsto. Vejce by měly mít pokojovou teplotu. Studené bílky jdou dost špatně vyšlehat. Pokud jste máslo nevyndali z lednice s dostatečným předstihem, nakrájejte ho nožem na malé kousky, aby lépe povolilo. Čtyři vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Dva žloutky vraťte do lednice, nebo použijte do jiného jídla. Ostatní budeme potřebovat tady.

K přípravě těsta bude výborným pomocníkem kuchyňský robot. Máslo s vanilkovým i moučkovým cukrem nechte šlehat do jemné pěny. Přidejte pár kapek citronové šťávy a klidně šlehejte dál. Když se citron spojí s pěnou, přidejte dva žloutky a špetku soli. Opět šlehejte, dokud se suroviny nespojí. V této fázi se může někdy stát, že se hmota začne srážet. Náprava je snadná.

Fotografie: Pixabay

Natočte do větší misky trochu teplé vody a dejte do ní misku se sraženým základem na těsto. Pořád šlehejte, nebo rychle míchejte a hmota se postupně spojí dohromady. Vyměňte šlehací metly za háky na zadělání těsta a přidejte hladkou mouku. Pomocí robota a později i rukou, vypracujte vláčné těsto, které bude vypadat, jako jemné linecké.

Plech správné velikosti vyložte pečícím papírem a pomocí rukou na něj rozprostřete těsto do tenké vrstvy. Těsto by mělo vystačit na velikost plechu 20 x 25 centimetrů. Vidličkou vrstvu těsta několikrát po celé ploše propíchejte. Zabráníte tak hromadění páry pod těstem a vzniku nevzhledných bublin. Předehřejte troubu na 180 stupňů a takto připravený korpus v ní pečte po dobu 20 minut.

Během pečení korpusu si zatím vyšlehejte bílkový sníh. Bílky nalijte do šlehače a přidejte špetku soli. Šlehejte při nejvyšších otáčkách až do chvíle, kdy bude sníh poměrně hustý. Pak začněte postupně přidávat moučkový cukr a šlehejte až do jeho rozpuštění. Jahody důkladně umyjte a zbavte je štopek. Můžete je pokrájet, nebo nechat celé. Po dopečení korpusu troubu nechte stále zapnutou.

Na horký korpus navršte bílkový sníh a rozprostřete ho po celé ploše těsta. Na něj pak rozmístěte jahody v pravidelných rozestupech. Takto doplněný dezert vraťte asi na 20 minut do trouby dopéct. Po uplynutí tohoto času troubu vypněte, ale dezert ještě nevyndávejte. Nechte ho ve vypnuté troubě ještě asi sedm minut dojít. Pak dezert vyndejte a po vychladnutí jej můžete začít podávat hostům.

Tipy na závěr pro pekaře s fantazií

Asi nikoho nepřekvapí, že kromě jahod je možné připravit tento lahodný moučník i s jakýmkoli jiným letním ovocem, které máte v oblibě. Doslova nepřekonatelný je třeba s borůvkami, nebo ostružinami. Dokonce ovoce můžete i míchat a spojit v jednom dezertu chutě několika druhů.

Fotografie: Unsplash

Pro lepší chuť těsta je výborné přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Na to budete potřebovat chemicky neošetřený citron a z něj po důkladném omytí na jemném struhadle ostrouhejte tenkou žlutou vrstvu kůry. Asi půl lžičky přidejte do těsta a zbytek můžete naložit do trochy alkoholu a uložit do lednice na později.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]