Alexander Fleming, který objevil vlastnosti penicilinu ve světě, kdysi řekl: „Antibiotika léčí lidi, ale jen víno je může učinit šťastnými“. Jak přesně to vystihl! Skutečně, sklenka dobrého vína učiní i nejpodivnější den duhou.
Ale jak mezi nespočetným neidentifikovaným produktem na policích v supermarketu najít přesně víno: dobré, přírodní a pokud možno levné? Pravidlo „drahé prostředky jsou dobré“ v případě vína naštěstí neplatí. Často levné stolní víno může být mnohem kvalitnější, než víno v luxusní láhvi. „S chutí“ vám řekneme, jak si vybrat kvalitní víno a nespálit se.
Jak si vybrat víno
Obal
Víno v krabici nikdy nemůže mít slušnou kvalitu. Je vhodné na vaření marinády a na cestu do lesa, kde rafinovaná chuť nápoje mizí na pozadí okolní přírody a všestranného aroma kebabů. Opravdu vysoce kvalitní výrobek by měl být skladován v láhvi.
Uzávěr
Šroubovací zátka není vždy špatná. To je znamení masové výroby, stejně jako skutečnost, že víno je mladé a mělo by být jako takové zkonzumováno a nemělo by stát po celá léta někde na polici. U starých vín, kde je důležité dlouhodobě zachovat lahodnost chuti, je zapotřebí přírodní korek. Pro mladé lidi je moudřejší a levnější (včetně kupujícího) používat umělé nebo šroubovací zátky.
Suché víno
Someliérům se doporučuje, aby upřednostňovali suchá vína, protože (stejně jako ročníky) je obtížné je vyrobit z práškové náhražky. Pro zajímavost: všechna balená vína jsou buď polosladká nebo dezertní vína.
Cukr
Na etiketě se díváme: u suchého vína je obsah cukru do 4 g / l, v polosuchém až 18 g / l, v polosladkém až do 45 g / l. Pokud je obsah cukru více , jedná se o dezertní víno. Suché víno se vyrábí úplným kvašením cukru, zbytek částečným.
Oxid siřičitý
Nebojte se přítomnosti oxidu siřičitého na etiketě. Tuto složku obsahuje 99% lahví s vínem (od nejlevnější po elitní francouzskou). Je to konzervační prostředek, který zabraňuje vzniku plísní. Vinaři jej používají od středověku. Ale z produktu s kyselinou salicylovou je lepší odmítnout.
Jak zkontrolovat kvalitu vína
Vodní zkouška
Nalijte sklenici vody, jemně pomocí lžíce, nalijte malé množství vína. Přírodní víno bude odlišnou vrstvou, aby zůstalo na vrcholu, prášek rovnoměrně získá skvrny od vody.