Rychlý způsob, jak během pár minut uvařit hrášek, fazole nebo čočku

Fotografie: Pexels

Luštěniny potřebují mnoho času, aby se uvařily. Předtím je navíc vhodné je nechat namočené ve vodě. Lze je však uvařit i rychle.

Luštěniny potřebují poměrně dlouhou dobu, aby se uvařili. Někdy však nemusíte mít dostatek času. I tak lze uvařit za pár minut. Vždyť v restauracích nebo jídelnách také dopředu luštěniny nenamáčí, a přitom je vaří pro své strávníky. Existuje hned několik způsobů, jak lze tyto potraviny uvařit během pouhé čtvrt hodiny. A je to zcela jednoduché. Vyzkoušet to můžete klidně hned teď.

Postačí trocha jedlé sody

V restauracích a velkých jídelnách přidávají do vody, kde se vaří fazole jedlou sodu. Díky tomu se pak fazole, ale i hrášek nebo čočka uvaří za zhruba deset minut. Pokud jde o vaření v restauraci nebo v nouzi, je to asi dobrá metoda. Mnoho z vás však nebude chtít sodu přidávat do vody, pokud bude luštěniny vařit pro své malé děti. Naštěstí jsou ještě další možnosti, jak luštěniny připravit během pár minut.

Fotografie: Freepik

Další možností, jak uvařit rychle luštěniny, jsou změny teplot. Poté, co se hrášek uvaří, musíte do hrnce nalít sklenici ledové vody. Tento postup je třeba během vaření zopakovat asi dvakrát až třikrát.

Díky prudkému poklesu teploty se zmíněné luštěniny uvaří o mnoho rychleji. Nevěříte? Zkuste tento způsob, zřejmě budete opravdu mile překvapeni, jak málo stačí k rychlému uvaření hrášku či fazolí.

Fotografie: Pexels

Dokonalý, jednoduchý způsob

Pokud se vám ani jedna z předchozích metod vaření luštěnin nezamlouvá, nevadí. Máme pro vás ještě jeden tip, který možná přijmete za svůj a jinak už luštěniny nebudete vařit.

Při vaření hrášku, fazolí nebo čočky dejte do hrnce kousek másla. Případně můžete použít i jiný tuk, ale máslo je zkrátka nejchutnější. Díky mastnotě se na povrchu vody, ve které se vaří těstoviny vytvoří film, který funguje jako další víčko.

Fotografie: Pexels

To znamená, že teplota v pánvi se zvýší o několik stupňů. Hrách, fazole nebo čočka se proto uvaří rychleji než obvykle. A to není všechno. Samotné jídlo díky máslo navíc získá krémovou chuť a bude tak mnohem lepší.

vidíte, že si právě tento způsob vaření nakonec oblíbíte, už jen proto, že luštěniny tak strávníkům ve vaší rodině budou nesmírně chutnat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]