Jak si připravit bramboráky podle ukrajinské kuchyně. Hodně sádla a česneku

Strouhané brambory jsou základní ingrediencí bramborových placek. Další přísady jsou pak nápadem jednotlivých světových kuchyní.

Člověk by si řekl, že klasické, obyčejné bramboráky nejsou nějakým zvláště světovým pokrmem. Prostě nastrouháte pár brambor, přidáte mouku, vejce, sůl a další suroviny a osmažíte. To je sice pravda, ale několik světových kuchyní polemizuje o tom, čí jídlo vlatně bramboráky jsou. Pokud se rozhodneme dělat kremzliky, pak je řeč o ukrajinské kuchyni, která si stojí za svou následující recepturou.

Ingredience na tradiční kremzliky

Ve skutečnosti jsou kremzliky bramborové placky, kde nápad smažit je na sádle vzešel právě na západní Ukrajině. Zde obyvatelé také přispěli originálními kombinacemi, jak bramborové placky připravovat s různými ingrediencemi, hlavně s velkým množstvím česneku.

  • 7 ks brambor
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 palice česneku
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 PL sádla

Příprava ukrajinských bramborových placek

Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte. Cibuli nasekejte nadrobno a přidejte k bramborám. Rozklepněte celé vejce a prosejte potřebné množství hladké mouky. Dochuťte solí, pepřem a přidejte utřený česnek. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily a vytvořily homogenní těsto.

Na pánvi rozpusťte sádlo a vkládejte těsto. Asi jednu polévkovou lžíci směsi. Nechte mezi jednotlivými plackami dostatečnou mezeru, aby se nelepily k sobě. Hotové odložte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk, a následně podávejte se zakysanou smetanou.

Příběh o bramborových plackách

Co jsou to vlastně ty bramboráky nebo bramborové palačinky? Jedná se o pokrm ze strouhaných brambor, který se nejčastěji připravuje na Ukrajině, v Bělorusku, Německu, Litvě a Izraeli. Nejvíce převládá názor, že bramboráky jsou jídlem běloruské kuchyně, kde se jim říká draniki, ale raději to netvrďte, až se někdy rozhodnete navštívit Ukrajinu.

V Izraeli se bramborákům přezdívá latex a připravují se na Chanuku, v Německu jsou bramborové placky nazývány kartoffelpuffer a na Vánoce se jich připravuje celá hromada. Ať už je to, jak chce, hlavní složkou, která všechny recepty spojuje, jsou strouhané brambory. A každý recept, když se dělá s láskou, je lahodný.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]