Lidé kolikrát netuší, jaký dort připravit na oslavu, a proto dělají častokrát ty samé dokola. Pokud na příští oslavu připravíte tento jamajský dort, jistě s ním potěšíte všechny, kteří jej ochutnají.
Některé oslavy se neobejdou bez dortu a nejčastěji se jedná o narozeniny nebo o jinou významnou událost. Dorty jsou pro mnoho lidí zbytečností, ale jiní si bez nich oslavu nedokáží představit. Některé osoby si dorty dokonce pokaždé fotí, a poté si je ukládají do alba. Pokud na některou z oslav připravíte tento jamajský dort, můžete si být jistí, že se ocitne ve fotoalbu mnoha lidí, jelikož tento dort skvěle vypadá a také chutná.
Suroviny, které jsou na jamajský dort potřeba
Na přípravu tohoto dortu si nachystejte následující suroviny:
Piškot:
- 5 ks vajec
- 6 PL cukr
- 2 PL kakao
- 4 PL mouka
- 3 PL bramborový škrob
- 1 ČJ prášek do pečiva)
- 60 ml voda
- 3 PL olej
- med podle chuti
Vrstva se želé a ovocem:
- 2 balíčky citronové želé
- 750 ml horké vody
- 6 ks banán
- 1 ks granátové jablko
Krém:
- 330 ml tučná smetana
- 1 balíček vanilkový cukr
- 3 PL cukr
- 400 g mascarpone
- 2 ČJ želatiny rozpuštěné ve vodě
- 80 ml vaječný koňak
Poslední vrstva dortu:
- 330 ml fondánový krém
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 ČJ želatiny rozpuštěné ve vodě
- 1 / 2 tabulky hořké čokolády
Jak připravit jamajský dort
Přípravu tohoto dezertu začněte tím, že si vezmete hlubší misku a do ní dejte bílky, které jste si předtím oddělili od žloutků. Bílky začněte poamlu šlehat ručním šlehačem a až se vám bude zdát, že se mění ve sníh, přisypávejte k nim postupně polovinu cukru a stále šlehejte. Následně přidejte i žloutky a také zbytek cukru. Směs šlehejte do doby, dokud nebude zcela hladká.
Připravte si další suroviny
Až budete mít hladkou směs s vejci, začněte do misky přisypávat také kakao, mouku a prášek do pečiva. V další mističce si smíchejte vodu s olejem a vše pomalu přilévejte do misky, ve které připravujete těsto na dort. Až budete mít těsto důkladně promíchané, můžete si připravit plech, vyložit jej pečícím papírem a vylít na něj těsto. To dejte následně péct do trouby na 180 °C na 35 minut.
Zpracujte piškot na dort
Po dopečení nechte piškot vychladnout na talíři či jiné podložce a následně jej seřízněte nití nebo nožem ve 2 / 3 výšky. Spodní část piškotu můžete nyní potřít marmeládou, kterou máte rádi. Jestliže byste chtěli, lze piškot ještě pokapat několika kapkami citronové šťávy, ale není to nutné.
Připravte si želé s ovocem
Nyní by měla přijít na řadu vrstva ovoce a želé. Přečtěte si obal od želé a zjistěte, jak se má správně připravovat. Při přípravě želé pozorujte, kdy začne houstnout a jakmile se tak stane, přidejte do želé granátová jablka a vše promíchejte. Následně si nakrájejte banány na poloviny a poskládejte je na piškot natřený marmeládou. Hned poté na ně nalijte želé s granátovým jablkem.
Aby dort nebyl suchý, nachystejte si krém
Další řadou na dortu by měl být krásně nadýchaný krém. Ten připravíte tak, že si dáte do misky smetanu s cukrem a vše ušleháte. Následně do misky přidejte trochu želatiny a také vaječný koňak. Následně vše ještě důkladně promíchejte a jakmile budete mít hotovo, nalijte krém na želé s ovocem. Tuto vrstvu krému nakonec přikryjte druhou částí piškotu, kterou jste si již předtím odřízli.
Dokončete dort a máte hotovo
Poslední řadou, kterou vám zbývá dodělat, je ta, na kterou je potřeba i čokoláda. Poslední vrstvu dortu připravte tak, že si v misce smícháte smetanu, cukr a trochu želatiny. Tento krém dejte na piškot a následně sáhněte po čokoládě a nastrouhejte ji. Nastrouhanou čokoládou nakonec dort posypte a dejte jej na 1,5 hodiny do lednice. Následně můžete dort podávat.
Napište komentář