Jedlá kytice je originální formou pohoštění, kterou všechny okouzlíte

Jedlé kytice jsou vynikající a zábavný způsob, jak oslavit různé příležitosti. Ať už děláte oslavu narozenin nebo něčího svátku, jedlá kytice je jedinečný a kreativní způsob, jak někomu ukázat, že vám na něm záleží. Jedlou kytici můžete udělat dokonce i jen tak, jako ozdobu a příjemné občerstvení pro své příbuzné a přátelé.

Vyhrát si tak můžete s ovocem, zeleninou, bylinkami, slaninou, salámem, máte k dispozici neomezené množství chutných potravin, které můžete použít při výrobě jedlé kytice.

Ovocná kytice

Vyberte si ovoce, které chcete v kytici použít. Přemýšlejte o míchání ovoce s ostrými, šťavnatými příchutěmi spolu s ovocem s jemnou chutí. Ostrá chuť ananasu se skvěle hodí pro ovoce s jemnější příchutí, jako jsou melouny a hrozny. Než začnete, vytvořte barevné schéma kytice. Pokud například chcete, aby vaše kytice vypadala jako západ slunce, zvažte použití kombinace jahod, melounu a ananasu.

Samozřejmě jako první krok je příprava ovoce- tedy mytí a případně krájení na menší kousky. Chcete-li do kytice přidat více kreativity, nakrájejte některé kousky pomocí vykrajovátek. Ať už tvar kytičky, srdíčka nebo něčeho jiného.

Napichování na špejle

Připravené ovoce (případně mix ovoce a zeleniny) začněte napichovat na připravené špejle.

Takto připravené špízy můžete namáčet do čokolády nebo nějakého krému, který si předem připravíte. Díky tomu bude kytice zajímavější, ale i chutnější. Špejle se špízy namočenými do čokolády zapíchejte do převráceného cedníku a nechte čokoládu či jiný krém ztuhnout.

Umístění do vázy

Naplňte vázu nebo nádobu, kde budete jedlou kytici umisťovat pěnovými kostkami, které následně přikryjete alobalem nebo zamaskujete něčím jiným. Tyto pěnové kostky poskytnou základnu. Do nich budete opačný konec špízu zapichovat.

Jakmile máte umístěny všechny špízy, stačí přidat listy salátu, které zakryjí alobal a kytice bude vypadat bohatě. Navíc listy salátu rovněž patří mezi vhodné občerstvení. Místo salátu můžete k zamaskování použít i ovoce. Nasypat kuličky hroznového vína apod. Anebo můžete špízy rovnou zapichovat třeba do rozpůleného melounu či dýně. Fantazii se meze nekladou. 

Obrázek: tasteofhome

Kytice z bylinek

Vyberte si bylinky, které hodláte použít. Mátu, bazalku, rozmarýn, petrželku. Bylinky by měly být cca stejné délky, některé kousky mohou být delší. Svažte kytičku provázkem nebo uvažte pěknou pentli. Bylinky umístěte do skleničky s vodou. Jednak ozdobí stůl, a pak každý si může utrhnout bylinku dle svého gusta.

Obrázek: ndi

Kytice ze slaniny

Potřebovat budete nějaké umělé kytky. Ty dnes nejsou drahé. Poskytnou vám základ. Z kytek sundáte hlavičky (ty nevyhazujte, můžete je použít při výrobě jiné dekorace).

Připravte si slaninu tak, že ji stočíte do mini rolády a propíchnete do kříže párátky a kraje pak ohnete – vytvoříte slaninové růžičky, které na mřížce upečete. Teprve po upečení můžete párátka vytáhnout, slanina si už udrží svůj tvar. 

Těmito slaninovými růžičkami pak nahradíte ty umělé, které jste sundali. Pak už jen stačí umístit tyto jedlé slaninové růže do vázičky. Přidat můžete i kopr či jiné bylinky, pro zpestření kytky. 

Obrázek: kid101