Některé květiny nejenže krásně vypadají a zdobí naše domovy, ale dokonce i výborně chutnají a jsou bohaté na živiny, které prospívají našemu zdraví. Mimo to, že přidají na talíři pokrmům úžasné barvy, přispějí k ozvláštnění chutí a zlepší zdraví. Dnes bude článek věnován právě právě těmto květinám.
Macešky
Macešky uspokojí oči stejně dobře, jako chuťové pohárky. S oblibou se přidávají do smoothie, koktejlů a studených nápojů. Využít je však lze i na dorty, zákusky, dezerty. Mohou pomoci s kašlem nebo bolestmi hlavy, je známo, že všeobecně uklidňují bolesti. Fialové květy také čistí krev.
Heřmánek
Heřmánek úžasně voní a chutná. Má uklidňující účinky. Dokáže ztišit podrážděný žaludek a zažívání, ale i navodit pocit klidu. Ne nadarmo se maceruje i ve vínu. Pokud jste ještě nezkusili sladké heřmánkové víno, pak doporučujeme. Pije se jen sklenička večer před spaním.
Růže
Růže je královnou mezi květinami a je to velmi oblíbená kytička mnoha žen. Používá se i v kosmetice, růžovou vodu určitě znáte. Z růže lze však připravit i lahodný čaj, růžové mléko či růžová zmrzlina. Přidávat lze i do salátu, dezertů. Lístky růže mohou být použity k léčení trávení, artritidy, horečky, problémů s močením a zácpou. Okvětní lístky růží jsou bohaté na různé vitamíny a minerály, včetně vitamínů A, E, C, D a B.
Jetel
Jetel má mnoho úžasných léčivých vlastností a mimo jiné i výtečně chutná. Používá se na křečové žíly a žilní nedostatečnost, ale i na kašel a nachlazení. Je to také přírodní čistič krve.
Šafrán
Šafrán dodává pokrmům skvělou chuť a barvu. Šafrán je také bohatý na minerály, například draslík, vápník, měď, železo, zinek, hořčík, selen a mangan. Obsahuje různé vitaminy, například kyselinu listovou, niacin a vitaminy A a C. Obecně se používá jako antioxidant, antidepresivum a antiseptikum.
Další krásné a jedlé květiny s účinky na zdraví
-
Pivoňka
-
Zimolez japonský
-
Měsíček
-
Řeřicha
-
Zavinutka podvojná
-
Levandule
-
Jasmín
-
Ibišek
Obrázky: balconygardenweb