Vezměte mouku, cukr, vajíčka a dvě mandarinky a upečte si zářivě barevný a lahodný dortík. Je úplně jednoduchý a velmi rychlý, určitě vám ale bude moc chutnat.
Mandarinkový dortík je trochu podobný klasické bublanině. Je vláčný a jemně nadýchaný, velmi snadný a rychle hotový. Stačí vám na něj jen pár přísad, které máte neustále v kuchyni a pouze dvě mandarinky. Pokud vám tedy zbývají doma, tak neváhejte a dejte se do přípravy těsta.
Budete k tomu potřebovat:
- Středně velké mandarinky – 2 ks
- vaječné žloutky – 3 ks
- hladká mouka – 180 g
- vanilkový cukr – půl sáčku
- čerstvé mléko – 125 ml
- cukr – 100 g + na posypání
- máslo – 50 g
- sůl – 1/3 lžičky
- prášek do pečiva – 1,5 lžičky
- moučkový cukr – na posypání
Návod na přípravu
V misce vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem, mlékem, polovinou másla, solí a vanilkovým cukrem do jemné krémovité konzistence. Ke směsi prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a důkladně promíchejte. Výsledné polotekuté těsto nalijte do kulaté formy vyložené pečicím papírem a rovnoměrně jej rozetřete po celém jejím dně.
Oloupejte mandarinky tak, aby na nich zůstalo co nejméně bílých částí a rozdělte je na jednotlivé měsíčky. Ty pak vyskládejte rovnoměrně po celé ploše těsta. Zbylých 25 gramů másla rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nalijte jej rovnoměrně na celý povrch koláče přes vyrovnané mandarinky a nakonec celý povrch dortu posypejte asi dvěma polévkovými lžícemi cukru.
Formu s koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte jej okolo 30 až 35 minut, v závislosti na specifických vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto dostatečně propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Hotový koláč po dopečení vyndejte z trouby a ihned ho posypejte moučkovým cukrem. Poté, co vychladne, jej opatrně vyklopte z formy a podávejte.
Napište komentář