Jemný a lahodný dort s vanilkovou náplní a šlehačkou

Stále tápete nad tím, jaký narozeninový dort, nebo zákusek připravit pro oslavence a hosty? Nechte se inspirovat tímto skvělým receptem na vanilkový dort s kopou jemné šlehačky! Nikdo neodolá po ochutnání tomu, přidat si porci. S tímto dortem zkrátka zazáříte. A pokud se vám jej podaří připravit přesně dle instrukcí, bude rovněž lahodit i oku.

Recept na dort s vanilkovou náplní

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 70 gramů cukru
  • špetku soli

Dále se neobejdete bez: jednoho balíčku prášku do pečiva, 2 lžic slunečnicového oleje a lahvičky vanilkové esence. Na vanilkovou náplň je pak zapotřebí obstarat si: litr mléka, 4 vaječné žloutky, 200 gramů škrobu, 200 gramů moučkového cukru, 100 gramů másla, 4 balíčky vanilkového cukru.

Kromě jiného také zakupte ananasový kompot, s kterého použijete šťávu na pokropení korpusů a také šlehačku (smetanu ke šlehání) na vrchní vrstvu dortu.

Jak postupovat při přípravě dortu s vanilkovou náplní a šlehačkou?

Nejprve se pusťte do těsta. Do hlubší mísy vsypte polohrubou mouku, kypřící prášek. V jiné misce si vyšlehejte vaječné bílky, do kterých postupně zakomponujte pomocí mixéru i špetku soli, moučkový cukr, a nakonec i žloutky.

Do směsi v další fázi prosejte jemným sítkem mouku s kypřícím práškem a míchejte. Posledním komponentem je slunečnicový olej. Po propojení všech surovin vám vznikne hladké a polotekuté těsto. To vlijte na plech o rozměrech 20 x 25 centimetrů, který jste si předtím vystlali pečícím papírem. Posléze dejte těsto do trouby a pečte 25 až 30 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím si připravte vanilkový krém.

Příprava vanilkového krému a kompletace dortu

V malém hrnci smíchejte škrob s mlékem a zahřívejte na mírném plamenu. Pak přidejte i vaječné žloutky, 200 gramů cukru, vanilkové cukry a míchejte do zhoustnutí. Až bude náplň hustá, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.

V závěrečné fázi do ní ještě všlehejte změklé máslo. Váš krém je tedy připraven. Až se korpus upeče, vyjměte jej z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté jej pokapejte ananasovou šťávou a navrstvěte na něj rovnoměrně vanilkový krém. V konečné fázi je potřeba ještě dort završit vrstvou šlehačky. Před podáváním zákusek dobře vychlaďte v lednici, aby měl krém tuhou konzistenci.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]