Jitrocel je opomíjenou bylinou s mnoha léčivými účinky

Jitrocel je velmi známá léčivá rostlina, která se používala pro své blahodárné účinky už ve starověku. Ve středověku se mu také říkalo ranocel, protože byl schopný zahojit efektivně různé rány. Nejčastěji se v léčitelství užívají jeho listy. V České republice je známý především jitrocel kopinatý, nebo jitrocel širokolistý. Tato pro zdraví blahodárná rostlinka obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější můžeme zařadit například vitamín C, zinek, či křemík.

Jaký účinek má jitrocel a co dokáže léčit?

Jitrocel má obecně širokospektré využití. Působí příznivě proti zánětům, bolestem a také skvěle hojí různé druhy ran, stačí listy jitrocele na ně přikládat. Konkrétně jsou zaznamenány pozitivní účinky jitrocele i v těchto případech:

  • Pomůže při nemocech dýchací soustavy: uvolňuje zahlenění, léčí bronchitidy, zklidňuje astma a je dobrým pomocníkem i při kašli a rýmě.
  • Zklidní trávicí trakt: pokud máte poruchy zažívání, pomůže jitrocelová šťáva. Doporučuje se mimo jiné i při vředových chorobách žaludku, dvanácterníku, zácpě, nebo třeba u lidí s Crohnovou chorobou.
  • Jitrocel jako prevence vzniku křečových žil, nebo trombotických nemocí: rostlina totiž působí velice očistným způsobem a zbaví tělo toxických a nežádoucích látek.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi a kompenzuje diabetes

Jaké jsou další účinky jitrocele?

Mimo jiné jitrocel dokáže léčit i hemeroidy, má příznivé účinky na činnost střev, pomáhá podpořit léčbu onemocnění ledvin, infekcí. Výborně zklidní i pokožku po poštípání hmyzem a hojí dobře puchýře, nebo popáleniny.

Jak užívat jitrocel?

Z jitrocele je možné připravovat například čaj, který usnadní vykašlávání. I v lékárnách je dokonce k dostání sušený, či ve formě sirupu, zcela bez dalších přidaných látek. Pokud vám ale roste na zahrádce, nebo máte svůj vlastní zdroj, pak můžete listy jitrocele sami nasušit a uschovat na nepříznivé chladné období. Čaj je snadné připravit. Postačí vám k tomu pouze 250 mililitrů horké vody a lžička sušeného jitrocele. Necháte chvíli louhovat (asi čtvrt hodiny), přecedíte a popíjíte během dne. Skvělý je vychlazený odvar i při angínách na kloktání.

Sirup si z něj sami také jednoduše vyrobíte. A jak? Nasbírejte dostatečné množství čerstvých jitrocelových lístků, také si připravte citrony, které by neměly být chemicky ošetřené a třtinový cukr. Lístky dobře omyjte pod tekoucí vodou, pak vložte do velké uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné, naskládejte na ně plátky citronů, zasypte cukrem a takto postupujte až do chvíle, než celou nádobu naplníte.

Pak dobře uzavřete a nechte několik dní pracovat (asi týden). Jitrocel pustí za tu dobu šťávu. Tu pak po sedmi dnech proceďte přes jemné sítko a uchovejte v chladu a temnu. Tento sirup na kašel přijde vhod při chřipkových obdobích. Nejen že je léčivý, on i dobře chutná.

Fotografie: Pichelp

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]