Foie gras jsou hned po lanýžích a kaviáru označované za největší francouzskou lahůdku. Připravte si sami tuto luxusní pochoutku, považovanou za jídlo králů.
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat speciální játra. Díky způsobu jakým je drůbež krmena, lze docílit toho, že játra této drůbeže mají světlou barvu, jsou mnohem větší a jejich chuť i struktura se od běžných jater liší. Potřebovat budete také Floc de Gascogne, aperitiv z oblastí Côtes de Gascogne a Armagnac. Jedná se o likér obohacený o druh brandy, nesoucí název armagnac. Sami vidíte, že luxusními ingrediencemi se tu nešetří. Pokud hledáte opravdovou lahůdku pro slavnostní příležitost, pak je tento recept právě pro vás.
Ingredience na přípravu kachních Foie gras
- 1 extra čerstvá kachní foie gras
- 1 lžička soli,
- 1 lžička pepře
- 2 lžičky perníkového koření
- trocha Floc de Gascogne
- mléko na namáčení
Postup přípravy receptu
Nejprve dejte játra namáčet do misky s mlékem. Usnadní vám to jejich následné očištění od blanek a případné krve. Po půl hodině játra z mléka vyjměte, dobře osušte a rozpulte na polovinu. Nyní játra polijte trochou Floc de Gascogne a nechte několik minut macerovat. Játra poté opět vyndejte, osušte a připravte si všechno koření: sůl, pepř a perníkové koření.
Kořením játra posypte a vmasírujte, aby dobře nasákla kořeněnou chuť. Teď je potřeba játra už jen upéct. K tomu budete potřebovat menší keramický pekáček s víkem. Říká se mu terina a používá se právě k přípravě foie gras, ale i jiných pokrmů. Do keramické misky játra naskládejte na sebe. Můžete je nechat ve dvou půlkách, které dáte na sebe nebo játra nakrájejte na větší kousky.
Smažená játra s tajnou ingrediencí, která udělá z pokrmu gastronomický zážitek. Češi o jejích účincích nevědí
Podávejte s chlebem a čatní
Misku poté přiklopte nebo překryjte alobalem a položte ji na pekáč. Ten naplňte horkou vodou, tak aby sahala zhruba do poloviny výšky keramické misky. Pokud chcete mít játra jen polo uvařená, pak je pečte 15 minut při teplotě 150 °C. Pokud chcete játra zcela propečená, nechte je v troubě 20 minut. Poté vytáhněte z trouby a nechte misku s játry zcela vychladnout.
Nyní překryjte vrch misky alobalem a položte na něj závaží, aby se játra v misce dobře upěchovala. Takto zatíženou misku nechte v lednici 2 dny. Foie gras se servírují za studena. Vyjměte je z lednice asi 20 minut před podáváním. Jako příloha k nim postačí selský chleba. Foie gras se také často servírují s čatní (nejvíce se hodí hruškové, meruňkové nebo fíkové). Nezapomeňte nalít bílé víno, které jen podtrhne tento gurmánský zážitek
Zdroj: Bonasavoir
Napište komentář