Mleté maso je oblíbené i proto, že je ho možné připravit na řadu způsobů. Stačí změnit ingredience a hned je z nich jiné jídlo.
Do mletého masa lze přidávat různé přísady. Z koření je to zejména pepř, kmín a majoránka, které ho dělají chutným. Nebo čerstvá zelená petrželka, když chcete mletým masem nadívat papriky. Dokonce ho můžete smíchat i se zeleninou, která mu dodá zase jinou chuť. Náš recept pracuje s čerstvým zelím, jež je typickou podzimní zeleninou. Není drahé na rozdíl od hovězího a kuřecího masa, takže ho vhodně doplní.
Co budete potřebovat na karbanátky se zelím
- 300 g mletého kuřecího masa
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g hlávkového zelí
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce zelené petrželky
- mletá sladká paprika a černý pepř dle chuti
- 1 vejce
- sůl
- strouhanka na obalení
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy
- Tento recept je poměrně jednoduchý v tom, že řadu ingrediencí pomeleme postupně na masovém mlýnku. Platí to pro maso, zelí, cibuli a česnek.
- Směs dáme do misky a přidáme sladkou červenou papriku a pepře tolik, kolik máme rádi. Osolíme a doplníme vejcem.
- Směs nejlépe propracujeme v ruce, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Nyní vytvoříme malé karbanátky, jež obalíme ve strouhance.
- Připravíme si hlubší pánev, nalijeme na ní rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový) a jakmile se olej rozehřeje, vložíme do něho karbanátky.
- Karbanátky osmažíme po obou stranách do zhnědnutí. Nemusí být úplně hotové, protože je budeme ještě péct v troubě.
- Karbanátky přendáme do hlubšího plechu a přikryjeme alobalem a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.
- Karbanátky podáváme teplé s bramborami vařenými i bramborovým pyré. Doplnit je můžeme zeleninovým salátem. Chutnají ale i po studenu s chlebem a hořčicí.
Napište komentář