Babička z vesnice mě naučila péct slaný koláč místo štrůdlů. Kouzlo tkví v téhle náplni s jarní cibulkou

Pokud máte rádi spíše slané pokrmy než ty sladké, tak i pro vás existují jisté druhy koláčů. Například tento, který má náplň z lahodné jarní cibulky v kombinaci s vajíčkem.

Možná očekáváte důležitou návštěvu a chcete je potěšit něčím nevídaným. Nebo prostě jenom rádi zkoušíte nové věci a slaný koláč vám zní jako super výzva. Tak jako tak, výsledek, který upečete, si rozhodně zamilujete. Není na tom nic těžkého a možná se u toho i dobře pobavíte. Ingredience také nejsou moc drahé, takže u tohoto receptu snad ani neexistují žádná „proti“.

Ingredience a postup přípravy

Na těsto budete potřebovat:

  • Dvě až tři vejce
  • Jednu polévkovou lžíci cukru
  • Cca dvě stě gramů mouky
  • Tři polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Jednu polévkovou lžíci sezamových semínek
  • Čtvrt lžičky soli
  • Tři sta padesát gramů zakysané smetany
  • Deset gramů prášku na pečení
  • Jeden žloutek smíchaný s jednou polévkovou lžící mléka
  • Hluboký plech
  • Mísu
  • Metličku

Na náplň budete potřebovat:

  • Čtyři vařená vejce
  • Dvacet gramů rozpuštěného másla
  • Dvě stě gramů jarní cibulky
  • Sůl, pepř a koření dle vaší chuti, ale nic víc tam ani není potřeba
  • Mísu

Počítejte s tím, že celá příprava koláče a jeho následné upečení vám nezabere více, jak hodinu času, jestli ne méně. Prvním krokem je zapnutí trouby a její rozehřátí na 190 stupňů. Možná si říkáte, že je divné začínat takto, ale těsto s náplní budete mít tak rychle, že je zbytečné s rozehříváním trouby čekat.

Naplní vás a není zbytečně tučný

Jarní cibulku byste měli nakrájet na co nejmenší kousky, pokud máte mixér, můžete jej na tento úkon využít. Vejce si připravte předem a to zcela jednoduše, nechejte je na pět minut vařit ve vodě a máte hotovo.

Následně je rozdrťte na kousky a smíchejte s jarní cibulkou v míse. Dobrým trikem je přidat i kousek rozpuštěného másla, vždy to zlepší celkovou chuť pokrmu (a to platí i například pro omáčky či kaši, takže tento tip rozhodně využijete).

Dochuťte za pomoci soli a pepře, když tak i kousek směsi zkuste ochutnat. Měla by být mírně slaná. Co se týče těsta, vezměte si mísu a do té rozklepněte dvě vejce. Přidejte sůl, cukr, zakysanou smetanu a dohromady vše promíchejte metličkou. Přidejte mouku, prášek do pečiva a těsto uhněťte do husté konzistence, jako má například zakysaná smetana. Teď už jen přidejte tři polévkové lžíce oleje, zamíchejte a můžete chystat plech.

Vymažte jej olejem a vysypte moukou, následně do něj polovinu těsta vlijte. Na první půlku těsta nalijte náplň a tu zalijte druhou polovinou těsta. Aby celý výsledek vypadal lépe, tak vrch namažte rozšlehaným vejcem s mlékem a libovolně posypejte sezamovými semínky. Pečte okolo třiceti až třiceti pěti minut, hotový koláč pomažte trochou másla a můžete podávat. Skvělý bude určitě i jako svačina do práce. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]