Chutné vepřové koleno na netradiční způsob. Máme pro vás výjimečně chutný recept, kterým okouzlíte každého masožravce.
Pečené vepřové koleno je takovým českým evergreenem mezi masovými pokrmy. S oblibou si jej dávají zahraniční turisté z celého světa, ale oblíbené je také téměř v každé české domácnosti nebo při různých příležitostech v restauracích. Uvádí se v tradičních českých kuchařkách vydávaných v cizích jazycích jako jedno z našich národních jídel, ale ani to ještě není dostatečný důvod, abyste se do výroby pečeného kolena museli okamžitě pustit taky.
Budete potřebovat tyto ingredience
- vepřové koleno – 2 ks
- cibule – 1 ks
- bobkový list – 1 ks
- nové koření – 1 lžička
- sůl – 3 lžíce
- česnek – 12 stroužků
- brambory – 4 ks
- olej – 2 lžíce
- sůl – dle chuti
- sladká mletá paprika – dle chuti
- provensálské bylinky – dle chuti
- petrželka – dle chuti
- sýr – 100 g
- kopr – dle chuti
Návod na přípravu receptu
Nejprve si vezměte vepřová kolena, který důkladně omyjte studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot. Poté je vložte do dostatečně velkého hrnce a přidáte k nim celou cibuli, kterou zbavíte pouze vrchní slupky. Dále přidejte tři lístky bobkového koření a pár kuliček nového koření. Do hrnce přidejte studenou vodu a dbejte na to, aby bylo maso zcela ponořené. Poté dejte na hrnec pokličku a na mírném ohni vařte asi po dobu tří hodin.
Poté do hrnce přidejte tři lžíce soli a ještě chvíli vařte. Jakmile tento proces dokončíte, vyjměte maso z hrnce a vývar si ponechejte. Vepřová kolena oberte z kostí. Oloupejte si dvanáct stroužků česneku (podle toho, jak máte česnek silný) a prolisovaný jej přidejte k rozdělenému obranému masu. Přidejte k tomu dvě naběračky vývaru z kolene a pořádně promíchejte.
Vezměte si velkou PET láhev, které odříznete hrdlo a dovnitř napěchujte masovou směs. Nakonec vše dobře utlačíte skleničkou a zalejte naběračkou vývaru. Otvor lahve zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte maso zcela vychladnout a poté vložte do lednice uležet nejlépe přes noc.
Až bude maso odleželé, oloupejte si čtyři brambory, které rozdělíte na poloviny a poté nakrájíte na velmi tenké plátky. Vložte je do misky, přidejte trochu oleje, sůl, sladkou mletou papriku a bylinky. Pak důkladně promíchejte. Připravte si kus alobalu a pečicího papíru, které položte na sebe.
Na ně vsypte brambory a zabalíte je do fólií tak, abyste vytvořili balíček, který se nerozbalí. Pak tyto balíčky vložíte do zapékací misky a dáte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Budete je péct po dobu asi 35 minut. Než se vám brambory opečou, nakrájejte si najemno petrželku, kterou i vložíte do mísy a přidáte k ní 100 gramů nastrouhaného sýra.
Jakmile budou brambory hotové zasypejte je směsí petrželky a sýra a vraťte zpátky do trouby zapéct. Pečte po dobu 15 minut na 180 stupňů Celsia. Nakonec si nasekejte kopr najemno. Budete ho potřebovat na ozdobení pokrmu. Když jsou brambory upečené a sýr na povrchu je zlatavý, rozdělte je na talíře. Poté rozřízněte plastovou láhev a maso nakrájíte na plátky. Položte jej na talíř k bramborám a ozdobte koprem. Přejeme vám dobrou chuť.