Královský švestkový koláč jako z luxusní cukrárny: Kvůli manželovi už musím dělat 2 plechy

Křehký švestkový koláč nakrájený

Ovocné koláče se obecně těší velké oblibě. Jejich osvěžující chuť a zároveň možnost zpracovat i větší úrodu jsou opravdu lákavé. 

Dorty, zákusky, buchty, koláče… se v českých zemích těší velkému zájmu. Mnoho lidí si na svých zahrádkách doma či u chat i chalup pěstuje vlastní ovoce, proto je vítá jako skvělou možnost zpracování sezónní úrody. Podzim přináší mnoho plodů, které je nejlepší využít přímo v čase, kdy dozrávají. Ostružiny, hrušky, švestky. To je ovoce sice hůře skladovatelné, zato ale skvostné právě do koláčů.

Švestkový koláč s bílkovým sněhem

I sezóna švestek je v plném proudu. Koláč vyrobený právě z nich je sladce navinulý, čímž získává dokonale lahodnou chuť, příjemnou texturu a úžasné aroma. Námi nabízený švestkový koláč z křehkého těsta doplněný sněhem z bílků představuje dokonalou kombinaci. Bude nejen skvělou snídaní či dezertem ke kávě, stane se i důstojným pohoštěním pro vaše slavnostní příležitosti nebo pro návštěvy.

Ingredience na koláč o rozměru 24 x 24 cm:

  • Pšeničná mouka polohrubá – 3 šálky;
  • Vychlazené máslo – 250 g;
  • Cukr krystal – 3 lžíce;
  • Žloutky – 4 kusy;
  • Prášek do pečiva – 2 zarovnané lžičky;
  • Vanilkový cukr – 1 balení (16 g).
Nekynuté těsto koule těsta smajlík

Z tohoto libového nekynutého těsta dělám ty nejlepší koláče a buchty. Tento recept nemá chybu

Ingredience na sníh:

  • Vaječné bílky – 4 kusy;
  • Cukr moučka- 1 šálek;
  • Citrónové želé – 2 balení (po 38 g).

Další ingredience:

  • Švestky – 500 g;
  • Krupice – 2 lžíce;
  • Jahodové nebo jiné želé – 2 balení (po 38 g);
  • Moučkový cukr – na posypání.

Křehký švestkový koláč těsto ve formě

Postup:

  • Do mísy nasypte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Přisypte oba cukry. Přidejte žloutky a studené máslo nakrájené na kostičky.
  • Suroviny hněťte rychle, aby máslo povolilo co nejméně. Pokud byste hnětli dlouho, máslo by se zahřálo a těsto by se lepilo.

Křehký švestkový koláč dvě mísy vedle sebe sníh a obalené švestky

  • Polovinu těsta dejte do sáčku a nechte zamrazit.
  • Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a poté přikryjte druhou polovinou těsta.

Křehký švestkový koláč vrstvení sněhu

  • Vrstvu propíchejte vidličkou a dejte do lednice.
  • Mezitím vypeckujte švestky a nakrájejte je na kostičky. Přidejte k nim krupici a jahodové želé. Dejte stranou.

Křehký švestkový koláč nastrouhané těsto na vrchu

  • Z bílků ušlehejte sníh. Postupně přidejte cukr. Nakonec vmíchejte citronové želé.

Křehký švestkový koláč pečení v troubě

  • Na vychlazený plát dejte švestky a sníh. Navrch nastrouhejte těsto z mrazáku.

Křehký švestkový koláč upečený celý

  • Pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*