Ovocné koláče se obecně těší velké oblibě. Jejich osvěžující chuť a zároveň možnost zpracovat i větší úrodu jsou opravdu lákavé.
Dorty, zákusky, buchty, koláče… se v českých zemích těší velkému zájmu. Mnoho lidí si na svých zahrádkách doma či u chat i chalup pěstuje vlastní ovoce, proto je vítá jako skvělou možnost zpracování sezónní úrody. Podzim přináší mnoho plodů, které je nejlepší využít přímo v čase, kdy dozrávají. Ostružiny, hrušky, švestky. To je ovoce sice hůře skladovatelné, zato ale skvostné právě do koláčů.
Švestkový koláč s bílkovým sněhem
I sezóna švestek je v plném proudu. Koláč vyrobený právě z nich je sladce navinulý, čímž získává dokonale lahodnou chuť, příjemnou texturu a úžasné aroma. Námi nabízený švestkový koláč z křehkého těsta doplněný sněhem z bílků představuje dokonalou kombinaci. Bude nejen skvělou snídaní či dezertem ke kávě, stane se i důstojným pohoštěním pro vaše slavnostní příležitosti nebo pro návštěvy.
Ingredience na koláč o rozměru 24 x 24 cm:
- Pšeničná mouka polohrubá – 3 šálky;
- Vychlazené máslo – 250 g;
- Cukr krystal – 3 lžíce;
- Žloutky – 4 kusy;
- Prášek do pečiva – 2 zarovnané lžičky;
- Vanilkový cukr – 1 balení (16 g).
Z tohoto libového nekynutého těsta dělám ty nejlepší koláče a buchty. Tento recept nemá chybu
Ingredience na sníh:
- Vaječné bílky – 4 kusy;
- Cukr moučka- 1 šálek;
- Citrónové želé – 2 balení (po 38 g).
Další ingredience:
- Švestky – 500 g;
- Krupice – 2 lžíce;
- Jahodové nebo jiné želé – 2 balení (po 38 g);
- Moučkový cukr – na posypání.
Postup:
- Do mísy nasypte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Přisypte oba cukry. Přidejte žloutky a studené máslo nakrájené na kostičky.
- Suroviny hněťte rychle, aby máslo povolilo co nejméně. Pokud byste hnětli dlouho, máslo by se zahřálo a těsto by se lepilo.
- Polovinu těsta dejte do sáčku a nechte zamrazit.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a poté přikryjte druhou polovinou těsta.
- Vrstvu propíchejte vidličkou a dejte do lednice.
- Mezitím vypeckujte švestky a nakrájejte je na kostičky. Přidejte k nim krupici a jahodové želé. Dejte stranou.
- Z bílků ušlehejte sníh. Postupně přidejte cukr. Nakonec vmíchejte citronové želé.
- Na vychlazený plát dejte švestky a sníh. Navrch nastrouhejte těsto z mrazáku.
- Pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Napište komentář