Kuchař odhalil tajemství správného používání vína při vaření

Fotografie: Freepik

Nejdůležitější pravidlo při používání vína v kuchyni: Při vaření používejte pouze vína, která byste pili. Nikdy nepoužívejte víno, které byste nepili! Pokud se vám totiž nelíbí chuť vína, nebude vám chutnat ani pokrm, ve kterém jste se rozhodli jej použít.

Není nutné používat drahé víno, abyste docílili skvělé chuti daného jídla, ale levné víno nepřinese pokrmu zrovna ty nejlepší vlastnosti. Pokud se tedy rozhodnete použít víno při vaření, použijte vaše oblíbené, o kterém víte, že vám chutná. Vaření s takovým vínem je potom zábava. Je přínosné pro chuť chystaných lahůdek a navíc můžete při vaření víno i popíjet.

Víno má v kuchyni tři hlavní použití – jako přísada do marinády, jako tekutina na vaření a jako příchuť do již hotového pokrmu. Funkce vína při vaření spočívá ve zvýraznění/zesílení chuti a vůně pokrmu – nikoli k maskování chuti toho, co vaříte, ale spíše k jejímu posílení.

Stejně jako u jiných koření používaných při vaření je třeba dávat pozor na množství použitého vína – příliš málo vína je nevýrazné a příliš mnoho zase silné/nežádoucí. Žádný extrém není dobrý. Jen optimální množství vína zvýší chuť pokrmu.

Alkohol obsažen ve víně se během vaření jídla odpařuje a zůstává pouze jeho chuť. Vařené víno koncentruje chuť, včetně kyselosti a sladkosti. Dávejte tedy pozor, abyste nepoužívali příliš mnoho vína, protože jeho chuť by mohla výsledek pokazit.

Fotografie: Freepik

Jaké víno použít do konkrétních receptů?

Pokud si nejste jistí, jaké víno použít v případě konkrétních jídel, přemýšlejte, které víno se hodí k jakému masu. Obvykle platí, že bílé víno se hodí k bílému masu: kuřecí, bílé ryby, mořské plody, králík. Ale i do smetanových omáček, rizota.

Červené víno bude zase sedět zvěřině, vepřovému, hovězímu a tmavším pokrmům, jako je třeba boloňská omáčka. Víno však můžete použít také k přípravě dezertů. Například čokoládě svědčí červené víno.

Do ovocných zákusků a salátů můžete použít červené, bílé i růžové. Záleží na dalších přidaných ingrediencích a použitém ovoci. Víno je jako ingredience při přípravě pokrmů velice oblíbené.

Příklady:

  • Čokoládové zucotto s růžovým vínem a jahodami

  • Hrušky pečené na červeném víně a voňavé koření

  • Ryba na bílém víně

  • Smažený květák ve vinném těstíčku

  • Kozí sýr s vinným želé

  • Kančí na víně se švestkami

  • Dušené hovězí maso na červeném víně

  • Srnčí na víně se strouhaným perníkem

  • Kohout na víně

  • Cibulačka s červeným vínem

  • Vařená hruška v čaji a bílém vínu

  • Horké maliny na červeném vínu

  • Bábovka s červeným nebo bílým vínem

  • A mnoho dalších