Pokud máte rádi kuřecí maso na všelijaké způsoby a chtěli byste si trošku zaexperimentovat, nebojte se jej zkombinovat s kefírem. Vznikne vám úžasný pokrm.
Máte rádi kuřecí maso? Je výhodné hned z několika důvodů. Není nijak extra tučné, tudíž po něm jen tak nepřiberete. Skoro vždy jej dostanete ke koupi v obchodě a jeho ceny bývají nanejvýš příznivé. Připravit z něj můžete celou řadu různým receptů. Třeba tento, kde jej netradičně můžete zkombinovat s kefírem a brambory.
Ingredience a postup přípravy pokrmu
- Šest kuřecích stehen
- Dvě středně velké cibule
- Šest kusů větších brambor
- Jeden litr kefíru
- Dva stroužky česneku
- Rostlinný olej dle potřeby
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Grilovací, česnekové koření, bylinky a vlastně cokoliv dle vašich chutí a preferencí
- Nůž
- Větší hrnec
- Pokličku
- Zapékací mísu
- Pánev
Nejprve se vrhněte na zpracování masa. Je potřeba všechny kousky stehen důkladně omýt, jelikož jinak riskujete výskyt bakterií. Poté je ještě pečlivě prohlédněte a popřípadě nehezké části odřežte nožem. Vložte maso do většího hrnce. Vezměte si cibuli, oloupejte ji a nakrájejte na půl kolečka. Ty následně také přidejte do hrnce k masu.
Jednoduchý recept skoro za hubičku
Do hrnce nyní přidejte sůl, pepř a všechno koření, kterým jste se rozhodli pokrm dochutit. Na závěr zalijte kefírem a dobře promíchejte. Vezměte si brambory a postupně je všechny omyjte.
Nyní je jen na vás, jestli je budete dělat stylem amerických brambor, či je nakrájíte na plátky. Pokud jste zvolili první možnost, tak je nakrájejte na měsíčky i se slupkou. Pokud druhou, tak je oškrábejte a nakrájejte na tenké kolečka.
Přidejte je k marinovanému kuřeti a opět promíchejte. Zakryjte pokličkou a nechejte dvě hodiny stranou, díky čemuž pokrm dostane ještě lepší chuť. Pokud ale tolik času nemáte, tak se můžete rovnou vrhnout na další krok, ale výsledek je lepší, když je vše odleželé. Po dvou hodinách celou směs přemístěte do zapékací mísy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Nechejte zakrytý pokrm zapékat okolo 50 minut.
Mezitím si můžete připravit česnekové máslo či olej smíchaný s česnekem, záleží na vás. První postup je takový, že rozpustíte máslo a smícháte jej s prolisovaným česnekem.
Při druhém smícháte prolisovaný česnek s obyčejným olejem. Pět minut před dopečením brambory potřete česnekovým máslem a nechejte ještě bez poklice zapéct. Jakmile budete pokrm podávat, hodí se jej posypat čerstvými bylinkami, dostává pak větší šmrnc. Rovnou podávejte. Dobrou chuť!