Nakládaný květák: 10x lepší než ten smažený s tatarkou! Recept z dob, kdy nám ho s láskou dělávaly naše babičky

Květák chutná nejlépe ze zavařovací sklenice. Připravte si originální recept, který nejenže je snadný, ale ani k němu nebudete potřebovat mnoho ingrediencí.

Pokud jste fanoušci nakládané zeleniny, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Připravte si květák v zavařovací sklenice podle originálního postupu, který je nejenže nenáročný, ale také nevyžaduje příliš ingrediencí, takže si s ním hravě poradí každý začínající kuchař či kuchařka. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do toho, protože výsledek prostě stojí za to!

Květák ze zavařovací sklenice

Tajemství tohoto jednoduchého receptu spočívá především v jeho originální přípravě, kterou nyní můžete vyzkoušet ve své vlastní kuchyni. Aby proto byl váš výsledek co nejlepší a nejchutnější, snažte se řídit podle jednotlivých kroků, které jsme pro vás sepsali níže. Věřte však, že lepší nakládaný květák jste ještě neochutnali. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 kilogramy květáku
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks papriky
  • celerové listy
  • česnek
  • černý pepře
  • chilli papričky

Ingredience pro nálev:

  • 1,5 polévkové lžíce soli
  • 2,5 polévkové lžíce cukru
  • 30 mililitrů 9% octa

Postup pro přípravu:

  • Nejprve natrhejte květák na malé kousky a opláchněte jej pod tekoucí studenou vodou. Stejně tak očistěte papriky (ty nakrájejte na tenké plátky) a mrkve (ty nakrájejte na kolečka).
  • Připravte si sklenice, do kterých budete květák ukládat, a dobře umyjte. Do každé z nich přidejte zrnka černého pepře, trochu chilli papričky, několik stroužků česneku (podle chuti) a několik očištěných celerových listů.
  • Nakonec do sklenice přidejte i květák s ostatní nakrájenou zeleninou.
  • Nyní přišel čas na přípravu nálevu. Nalijte vodu do hrnce, přidejte sůl a cukr a dobře vše promíchejte, aby se rozpustila každá krystalka. Poté vodu přiveďte k varu a nechte ji několik minut vařit.
  • Do každé sklenice nalijte 30 mililitrů octa a poté je zcela dolijte vroucím solným roztokem. Sklenice dobře zakryjte víčky.
  • Připravte si větší hrnec a na jeho dno položte kuchyňskou utěrku nebo hadr. Následně do hrnce vložte také sklenice a vodou.
  • Vodu v hrnci přiveďte k varu a nechte jej několik minut stát na ohni – sklenice o objemu 1 litr sterilizujte 8 minut, sklenice o objemu 2 litry 10 minut a sklenice o objemu 3 litry 15 minut.
Fotografie: Pexels
  • Jakmile uplyne dostatečně dlouhá doba, vyjměte sklenice z hrnce a ještě se pokuste dotáhnout jejich víčka. Sklenice poté otočte dnem vzhůru, přikryjte je dekou nebo silnější utěrkou a nechte je vychladnout. Nakonec je skladujte na chladném a tmavém místě, nejlépe ve sklepě nebo ve spíži.
  • Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*