Květák chutná nejlépe ze zavařovací sklenice. Připravte si originální recept, který nejenže je snadný, ale ani k němu nebudete potřebovat mnoho ingrediencí.
Pokud jste fanoušci nakládané zeleniny, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Připravte si květák v zavařovací sklenice podle originálního postupu, který je nejenže nenáročný, ale také nevyžaduje příliš ingrediencí, takže si s ním hravě poradí každý začínající kuchař či kuchařka. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do toho, protože výsledek prostě stojí za to!
Květák ze zavařovací sklenice
Tajemství tohoto jednoduchého receptu spočívá především v jeho originální přípravě, kterou nyní můžete vyzkoušet ve své vlastní kuchyni. Aby proto byl váš výsledek co nejlepší a nejchutnější, snažte se řídit podle jednotlivých kroků, které jsme pro vás sepsali níže. Věřte však, že lepší nakládaný květák jste ještě neochutnali. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 4 kilogramy květáku
- 2 ks mrkve
- 4 ks papriky
- celerové listy
- česnek
- černý pepře
- chilli papričky
Ingredience pro nálev:
- 1,5 polévkové lžíce soli
- 2,5 polévkové lžíce cukru
- 30 mililitrů 9% octa
Postup pro přípravu:
- Nejprve natrhejte květák na malé kousky a opláchněte jej pod tekoucí studenou vodou. Stejně tak očistěte papriky (ty nakrájejte na tenké plátky) a mrkve (ty nakrájejte na kolečka).
- Připravte si sklenice, do kterých budete květák ukládat, a dobře umyjte. Do každé z nich přidejte zrnka černého pepře, trochu chilli papričky, několik stroužků česneku (podle chuti) a několik očištěných celerových listů.
- Nakonec do sklenice přidejte i květák s ostatní nakrájenou zeleninou.
- Nyní přišel čas na přípravu nálevu. Nalijte vodu do hrnce, přidejte sůl a cukr a dobře vše promíchejte, aby se rozpustila každá krystalka. Poté vodu přiveďte k varu a nechte ji několik minut vařit.
- Do každé sklenice nalijte 30 mililitrů octa a poté je zcela dolijte vroucím solným roztokem. Sklenice dobře zakryjte víčky.
- Připravte si větší hrnec a na jeho dno položte kuchyňskou utěrku nebo hadr. Následně do hrnce vložte také sklenice a vodou.
- Vodu v hrnci přiveďte k varu a nechte jej několik minut stát na ohni – sklenice o objemu 1 litr sterilizujte 8 minut, sklenice o objemu 2 litry 10 minut a sklenice o objemu 3 litry 15 minut.
- Jakmile uplyne dostatečně dlouhá doba, vyjměte sklenice z hrnce a ještě se pokuste dotáhnout jejich víčka. Sklenice poté otočte dnem vzhůru, přikryjte je dekou nebo silnější utěrkou a nechte je vychladnout. Nakonec je skladujte na chladném a tmavém místě, nejlépe ve sklepě nebo ve spíži.
- Dobrou chuť!
Napište komentář