Voňavé plněné papriky jsou oblíbeným pokrmem v turecké kuchyni. Jedná se o sladké papriky plněné směsí rýže, zeleniny a mletého masa.
Papriky jsou vítaným obohacením jídelníčku. Jde o zeleninu velice chutnou a zdravou, a proto také hojně pěstovanou. Díky svému tvaru se perfektně hodí právě pro plnění mletým masem.
Turecké plněné papriky
K přípravě tohoto pokrmu se mohou využít různé druhy masa: hovězí, jehněčí, vepřové, nebo jejich směsi. Zelenina přidaná do mletého masa se také může lišit, a to v závislosti na oblasti Turecka a preferencích člověka, který recept připravuje. Použít můžete mrkev, cibuli, rajčata, česnek, stejně jako různé koření a další ochucení. Rýži je potřeba předvařit, ale jen napůl, dodělá se v paprikách při pečení.
Ingredience na náplň:
- Mleté hovězí maso – 300 g;
- Cibule – 1 ks;
- Rýže – 100 g;
- Petržel – svazek;
- Kopr – snítka;
- Sůl – ⅓ lžičky;
- Kurkuma – ⅓ lžičky;
- Sladká paprika – ⅓ lžičky;
- Koriandr – špetka;
- Zira (římský kmín) – špetka.
Zelné karboše dělám vždy, když nemám čas, ale chci udělat dojem. Každý prosí o přídavek
Další ingredience:
- Rostlinný olej – 30 ml;
- Cbule – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Paprika – 6 ks;
- Čínské zelí – 100 g;
- Rajče – 1 ks;
- Česnek – 3 stroužky;
- Rajčatová pasta – 1 lžička;
- Voda – 300 ml;
- Sýr – 100 g.
Postup:
- Na náplň nakrájejte nadrobno cibuli, nasekejte petrželku a kopr.
- V jedné nádobě smíchejte mleté maso s rýží, cibulí, bylinkami, solí, kurkumou, kmínem, koriandrem a paprikou.
- Ze 4 paprik vyjměte vnitřky, papriky podélně rozpulte.
- Každou polovinu papriky naplňte mletým masem.
- Pro smažení nakrájejte cibuli na půlkolečka a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
- Na pánvi na rostlinném oleji nejprve orestujte cibuli.
- K cibuli na pánev přidejte mrkev, osolte a opepřete.
- Pár paprik a čínské zelí nakrájejte nadrobno a přidejte k výpeku.
- Zeleninu smažte do měkka, poté přidejte rajče a česnek, předem nakrájené na malé plátky.
- Zeleninu osmažte.
- Přidejte rajčatový protlak a vodu, promíchejte.
- Do zapékací mísy dejte výpek a naskládejte na něj papriky plněné mletým masem.
- Papriky zakryjte pečicím papírem namočeným ve vodě a alobalem.
- Pečte po dobu 40-45 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
- Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a položte na každou papriku.
- Vložte na 10 minut zpět do trouby.
- Výsledkem jsou aromatické, šťavnaté plněné papriky.
Napište komentář