Lahodný domácí guláš je ideální volbou na dokonalý oběd. Díky tajné ingredienci předčí i ten maďarský

Není nic lepšího, než přijít domů z práce a dát si lahodný domácí guláš z masa, který člověka zasytí a posilní na další úkony nejen v domácnosti. 

Máte chuť na něco pořádně sytého, co by vás zaplnilo, ale nevíte, co by to mělo být? Možná bude vaše požadavky splňovat tento lahodný guláš, který prostě zachutná každému. Je to taková ta klasika, na které se nedá skoro nic pokazit a velkou výhodou je, že vám v lednici vydrží klidně i několik dnů. Pokud si tedy chcete zajistit oběd na delší dobu, není o čem přemýšlet.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • 3 kg hovězího bůčku
  • 1 kg červené cibule
  • 3 zelené papriky
  • Sůl dle potřeby
  • 3 středně velká rajčata
  • 15 stroužků česneku
  • 600 g sádla
  • 3 polévkové lžíce kuliček černého pepře
  • 6 bobkových listů
  • 3 polévkové lžíce majoránky
  • 1 a půl polévkové lžíce semínek kmínu
  • 1 čajovou lžičku mleté uzené papriky
  • 3 polévkové lžíce mleté papriky sladké
  • 1 polévkovou lžíci pálivé paprikové pasty
  • 1 velký hrnec
  • 2 menší hrnce
  • Nůž
  • Cedník

Nejprve se vrhněte na zpracování bůčku, ten omyjte a vložte do menšího hrnce s vodou. Přiveďte k bodu varu a poté asi patnáct minut vařte. Nyní si vezměte cibuli, oloupejte ji a nakrájejte nadrobno. Papriky i rajčata umyjte řádně pod vodou a také nakrájejte. Poloviční množství česneku také nakrájejte, vezměte si velký hrnec a nechejte v něm rozpustit sádlo. Všechnu nakrájenou zeleninu do něj dejte následně osmažit.

Guláš vám vydrží i několik dní

Během smažení zeleninu samozřejmě pravidelně promíchávejte, po deseti minutách přidejte jednu polévkovou lžíci soli. Následně nalijte čtyři sta mililitrů vody a nechejte vařit. Do druhého menšího hrnce vložte bobkové listy, majoránku, kmín a kuličky pepře. Přilijte cca půl litru vody a nechejte vařit okolo dvaceti minut.

Bůček sceďte, dobře jej očistěte a poté jej nakrájejte na nudličky. Takto nakrájený bůček přihoďte do velkého hrnce se zeleninou a rovnou do něj i sceďte šťávu, jež vznikla z vaření koření.

Přidejte jednu polévkovou lžíci soli a vařte okolo dvou a půl hodiny. Koření vložte zpět do menšího hrnce, opět jej zalijte půllitrem vody a vařte dalších dvacet minut, poté zase sceďte a vlijte do velkého hrnce se zeleninou a bůčkem. Tento postup během dvou a půl hodiny opakujte ještě asi čtyřikrát až pětkrát. Po uplynulé zmíněné době začněte míchat častěji, hrnec následně odstavte a počkejte, než se na povrchu utvoří vrstva tuku.

Tu posypejte mletými paprikami, přidejte zbylý česnek, který předtím samozřejmě nakrájíte a na závěr dodejte pálivou paprikovou pastu. Všechno dohromady promíchejte, guláš naposledy osolte a nechejte provařit okolo další půl hodiny. Poté máte hotovo, podávat můžete se syrovými kolečky nakrájené cibule a knedlíkem či chlebem. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]