Nadýchanější a voňavější koblihy jsem v životě nejedla! Recept podle norem ČSN + 3 tajné náplně

Domácí pečení má výhodu v tom, že si recept můžete kdykoliv upravit dle svých chutí. V tomto případě to ale nebude potřeba, jelikož tyto koblihy jsou lahodné i bez úprav. 

Dostali jste chuť na nějakou sladkou pochoutku a zároveň byste rádi potěšili své blízké? V tom případě máte jedinečnou možnost udělat si tyto domácí koblihy s ovocnou náplní z marmelády, vanilkovým krémem a nakonec i šlehačkou. Všechny okolo vás jistě potěší, když dostanou šanci takovýto zázrak ochutnat. Navíc jsou koblihy dokonalým občerstvením na různé oslavy narozenin a když vám nějakou náhodou zbydou do druhého dne, bude z nich skvělá svačina.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Na těsto:

  • Hladká mouka – 400 g
  • Sušené droždí – 7 g
  • Teplé plnotučné mléko – 180 ml
  • Sůl – špetka
  • Cukr krystal – 40 g
  • Máslo – 60 g
  • Žloutky – 4 kusy

Vanilkový krém:

  • Plnotučné mléko – 500 ml
  • Vanilkový cukr – 1 sáček
  • Žloutky – 6 kusů
  • Škrob – 50 g
  • Máslo – 50 g
  • Vanilkový krém v prášku – 45 g
  • Cukr moučka – dle chuti

Dále:

  • Smetana ke šlehání – 400 g
  • Jahodová marmeláda – 2 lžíce
  • Rostlinný slunečnicový olej – na smažení dle potřeby
  • Moučkový cukr – na ozdobu

Příprava koblížků

Nachystejte si velkou mísu a nasypejte do ní hladkou mouku spolu s droždím, solí a cukrem. Poté směs zalijte teplým plnotučným mlékem a dodejte i máslo. Nakonec do ní rozklepněte všechna vejce. Pokud máte mixér s háky na hnětení, nebojte se v něm těsto zpracovat, jen je potřeba ho nechat hníst alespoň pět minut.

Jakmile budete mít hotovo, zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechejte ho odležet alespoň na 60 až 90 minut. Poté dejte těsto na pracovní plochu, kterou jste si předtím vysypali moukou. Rozválejte ho na obdélníkový plát silný cca 5 mm. Vezměte si vykrajovátka o průměru 6 cm a vykrojte z těsta kolečka.

Příprava krému není příliš složitá

Zbylé těsto opět prohněťte, rozválejte a vykrojte z něj tolik koleček, co dovedete. Vykrojená kolečka zakryjte opět utěrkou a nechejte je ještě chvíli kynout. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému. Nalijte do hrnce cca 450 ml plnotučného mléka a přiveďte ho k bodu varu na mírném ohni.

Následně do něj přidejte i cukr. Nachystejte si čistou mísu, rozklepněte vejce a dejte do ní čistě jen žloutky. Vyšlehejte je a poté k nim zašlehejte i škrob a vanilkový cukr. Aby se vám směs lépe šlehala, tak k ní dolijte i zbylých 50 ml plnotučného mléka. Jakmile se mléko bude vařit, tak ho stáhněte ze sporáku a přidejte do něj žloutkovou směs.

Hotové koblížky jsou nejlepší s kávou

Dobře směs promíchejte a vraťte hrnce na sporák, nyní obsah za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Nakonec do vzniklého krému přimíchejte i máslo. Zakryjte ho potravinářskou fólií, která zabrání vzniku škraloupu, jakmile budete nechávat krém vychladnout. Po vychladnut krému do něj zašlehejte i vanilkový cukr.

Na pánvi rozpalte dostatečné množství rostlinného oleje a nechejte na něm osmažit koblížky z obou stran dozlatova. Jakmile budete mít koblihy dosmažené, tak je nechejte vychladnout a poté je překrojte na dvě poloviny. Dejte vanilkový krém do zdobícího sáčku a s jeho pomocí ho naneste na každou spodní část koblížku.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte s libovolným množstvím cukru a vzniklou šlehačku naneste na vanilkový krém. Nakonec šlehačku potřete jahodovým džemem dle chuti a dejte na něj druhou polovinu koblihy. Na závěr posypejte hotové koblížky moučkovým cukrem a můžete je podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]