Každoročně si koupím 3 kg rybízu, abych si připravil pár lahví tohoto božského moku. Léčí nespočet nemocí a je chutnější než víno

Fotografie: Pixabay

Jestliže byste si rádi vyzkoušeli výrobu domácího vína, můžete začít například s černým rybízem, který roste hojně primárně v létě na mnoha keřích. Stačí si natrhat větší množství tohoto ovoce.

Většina lidí si víno kupuje primárně v obchodě nebo ve vinárně. To však není potřeba v případě, že si umíte vyrobit své vlastní víno. Díky tomu víte, jaké ovoce jste použili a také ušetříte hodně peněz za víno kupované. Navíc je velkou výhodou to, že výroba není vůbec složitá a příprava vám nezabere hodně času.

Připravte si potřebné suroviny

  • 3 kg černého rybízu
  • 5 litrů čisté vody
  • 2 kg cukru

Pusťte se do výroby domácího vína

Jakmile si natrháte ovoce nebo jej zakoupíte v obchodě, můžete se pustit do přípravy domácího vína. Vůbec se nemusíte bát toho, že byste u toho strávili hodně času nebo že by vás to vyšlo draze. Je potřeba však počítat s tím, že víno nebude ihned hotové, jelikož je potřeba jej nechat kvasit.

Z ovoce nejprve otrhejte zelené stonky, které do vína nepatří a poté jej roztřiďte. Zkažené kousky vyhoďte, a to čerstvé dejte do velké nádoby. Až budete mít vše roztříděno, můžete ovoce rozdrtit rukama nebo lisem. Pokud si nechcete ušpinit ruce, použijte gumové nebo plastové rukavice.

Fotografie: Pixabay

Postupně přidávejte cukr

Potřebné množství vody si dejte do velké nádoby a v čisté vodě rozpusťte cukr. Bude vám stačit, když použijete vlažnou vodu a cukr v ní budete míchat do doby, dokud se úplně nerozpustí. Tekutinu následně přilijte k rozmačkanému černému rybízu. Všechno dejte do velké nádoby, která by měla být plná maximálně do 2 / 3. Nádobu poté přesuňte na teplé místo, kde se teplota pohybuje okolo 18 až 25 °C.

Víno pravidelně kontrolujte

Jakmile uplynou 3 týdny, zkontrolujte víno a jeho chuť. Pokud se vám bude zdát stále příliš kyselé, můžete přidat ještě trochu cukru. Po dalších 3 týdnech by mělo být víno téměř hotové. Nyní byste si měli připravit láhve, v nichž budete víno uchovávat a přes sítko víno přelít. Lahve nakonec umístěte na tmavém a chladném místě. Nejlepší místností pro skladování je sklep.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*