Hustý dortový krém ze zakysané smetany. Lahodná 100% chuť bez zahušťovadel, perfektně drží a úžasně se s ním pracuje

krém na dort

Je mnoho krémů, které můžete použít na potření dortového piškotu. Každý má trochu jinou chuť i texturu. Vyzkoušejte tento jednoduchý krém ze zakysané smetany.

Jen samotný krém dokáže pozvednout celkovou chuť i prezentaci dortu. Nejběžnějšími základy dortových krémů jsou hustá smetana, máslový krém nebo smetanový sýr. Zkoušeli jste někdy krém vyrobit ze zakysané smetany? Ta dodává tradičnímu dortovému krému jedinečný šmrnc se svou pikantní chutí a krémovou texturou. Vytváří tak příjemný kontrast ke sladkosti dortu s vyváženějším chuťový profil. Může tak být ideální volbou pro ty, kterým připadají tradiční dortové krémy příliš sladké.

Ingredience na dortový krém

  • 500 g zakysané smetany 15-20%
  • 100 g moučkového cukru

tvaroh, plátýnko

Jak postupovat

Pro úspěch výroby krému, musí být smetana dobře vychlazená z lednice. Nejprve je však potřeba ji zbavit přebytečné syrovátky. Připravte si tedy misku, do které dejte gázu ve čtyřech vrstvách. Zakysanou smetanu na ni vyklopte. Poté gázu nahoře zavažte na uzel. Tento pytlíček se smetanou pak zavěste na vařečku nebo jinou tyčku, kterou položíte přes misku.

tvaroh v plátýnku

Misku přemístěte do lednice. Z gázy bude postupně odkapávat syrovátka, do misky pod ní. Je dobré tuto tekutinu průběžně vylévat. Takto necháme smetanu vykapat po dobu alespoň 6 hodin. Poté by měla být smetana o dost hutnější. Připravte si tedy mixér a umixujte zakysanou smetanu do ještě hustší konzistence. Poté do ní přes jemné sítko postupně přidávejte moučkový cukr a průběžně jej zapracujte do smetany, než přidáte další.

šlehání krému

Cukru můžete přidat i méně

Poměr cukru si vyzkoušejte sami, ochutnáním. Obvykle se na kilo vykapané smetany dává 500 g cukru. Možná se vám krém bude zdát příliš sladký, a tak můžete dát cukru méně. Hladší krémové textury dosáhnete, pokud vyšlehaný krém smícháte z vyšlehaným máslem. Přidat můžete i vanilkový extrakt, pokud se vám bude k dortu hodit.

zdobení dortu

Připravený krém dejte ještě alespoň na 30 minut do lednice a poté už jej můžete použít na potření a zdobení dortu. Pokud se vám krém zdá až příliš hustý, vmíchejte do něj lžíci tekuté smetany. Takto si můžete regulovat krém na požadovanou hustotu. Krém ze zakysané smetany je lahodný, má delikátní chuť i texturu a rozhodně stojí za to, jej vyzkoušet.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*