Tento recept na domácí krémový sýr mi ukázala teta z Moravy. Chutná 100x lépe než z obchodu

Smetanový sýr v misce se stěrkou

Cheesecaky, obložené chlebíčky, namazané bagety, rohlíky či chléb… To vše jsou jídla, při jejichž přípravě rádi využíváme různé podoby sýra.

Smetanový sýr je oblíbenou potravinou pro svou lahodnou, jemnou chuť, texturu i variabilitu využití. Lidé jej rádi používají jako základ do pomazánek, samotný na různé druhy pečiva, ale také jako součást nejrůznějších dezertů. Velice známým příkladem je cheesecake. Smetanový sýr je tedy hojně využíván jako součást snídaní, svačin či lehkých večeří ve všech ročních obdobích.

Krémový sýr „Philadelphia” — jednoduchý a levný

Připravuje se snadno z dostupných ingrediencí a je podstatně levnější než komerční krémové sýry. Jeho chuť a textura mohou těmto výrobkům směle konkurovat! Je měkký, jemný, hustý a chuťově vynikající. Využívat jej můžete při přípravě dezertů či slaných pokrmů, ale klidně i jen tak na chleba. Skvělý bude na obložené chlebíčky, do pomazánek nebo jako součást nádivky při přípravě plněných rajčat, paprik či jiné zeleniny. I plněné dýně nebo cukety s ním budou přímo božské!

Ingredience:

  • 400 g kysané smetany min. 20% (co nejčerstvější, aby nebyla příliš kyselá)
  • 350 g řeckého jogurtu 10%
  • 3 g soli
  • 2 g jedlé sody
Pomazánka

Této lahodné polské pomazánce se žádný český recept nevyrovná. Liší se však pouze touto tajnou přísadou

Smetanový sýr míchání ingrediencí v misce

Postup:

  • Zakysanou smetanu pečlivě smíchejte se solí a jedlou sodou (ta neutralizuje kyselost smetany).
  • Přidejte řecký jogurt.

Smetanový sýr míchání hladkých surovin v misce

  • Pomocí metly nebo stěrky míchejte do hladka.
  • Vzniklou směs přendejte do jemného cedníku, který umístěte na hlubokou mísu a vyložte čtyřmi vrstvami gázy.

Smetanový sýr vkládání do gázy

  • Směs přikryjte gázou.
  • Poté položte na povrch talíř a závaží o hmotnosti 800-1000 g.

Smetanový sýr zatížený sklenicí na talířku

  • Umístěte do lednice na 12-15 hodin, dokud se nevyloučí veškerá syrovátka.
  • Poté odstraňte závaží a přendejte směs do misky.

Smetanový sýr v misce na váze

  • Z uvedených ingrediencí jste získali 404 g krémového sýra a 200 ml syrovátky (tu můžete použít při přípravě pečiva nebo palačinek nebo ji jen tak vypít).
  • Vzniklý sýr uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě, nebo přikrytý potravinovou fólií. Jeho trvanlivost odpovídá trvanlivosti smetany a jogurtu.
  • Chuť krémového sýra samozřejmě můžete obohatit různými přísadami a použít ho na přípravu sendvičů nebo jiných slaných jídel.
  • Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*