Cheesecaky, obložené chlebíčky, namazané bagety, rohlíky či chléb… To vše jsou jídla, při jejichž přípravě rádi využíváme různé podoby sýra.
Smetanový sýr je oblíbenou potravinou pro svou lahodnou, jemnou chuť, texturu i variabilitu využití. Lidé jej rádi používají jako základ do pomazánek, samotný na různé druhy pečiva, ale také jako součást nejrůznějších dezertů. Velice známým příkladem je cheesecake. Smetanový sýr je tedy hojně využíván jako součást snídaní, svačin či lehkých večeří ve všech ročních obdobích.
Krémový sýr „Philadelphia” — jednoduchý a levný
Připravuje se snadno z dostupných ingrediencí a je podstatně levnější než komerční krémové sýry. Jeho chuť a textura mohou těmto výrobkům směle konkurovat! Je měkký, jemný, hustý a chuťově vynikající. Využívat jej můžete při přípravě dezertů či slaných pokrmů, ale klidně i jen tak na chleba. Skvělý bude na obložené chlebíčky, do pomazánek nebo jako součást nádivky při přípravě plněných rajčat, paprik či jiné zeleniny. I plněné dýně nebo cukety s ním budou přímo božské!
Ingredience:
- 400 g kysané smetany min. 20% (co nejčerstvější, aby nebyla příliš kyselá)
- 350 g řeckého jogurtu 10%
- 3 g soli
- 2 g jedlé sody
Této lahodné polské pomazánce se žádný český recept nevyrovná. Liší se však pouze touto tajnou přísadou
Postup:
- Zakysanou smetanu pečlivě smíchejte se solí a jedlou sodou (ta neutralizuje kyselost smetany).
- Přidejte řecký jogurt.
- Pomocí metly nebo stěrky míchejte do hladka.
- Vzniklou směs přendejte do jemného cedníku, který umístěte na hlubokou mísu a vyložte čtyřmi vrstvami gázy.
- Směs přikryjte gázou.
- Poté položte na povrch talíř a závaží o hmotnosti 800-1000 g.
- Umístěte do lednice na 12-15 hodin, dokud se nevyloučí veškerá syrovátka.
- Poté odstraňte závaží a přendejte směs do misky.
- Z uvedených ingrediencí jste získali 404 g krémového sýra a 200 ml syrovátky (tu můžete použít při přípravě pečiva nebo palačinek nebo ji jen tak vypít).
- Vzniklý sýr uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě, nebo přikrytý potravinovou fólií. Jeho trvanlivost odpovídá trvanlivosti smetany a jogurtu.
- Chuť krémového sýra samozřejmě můžete obohatit různými přísadami a použít ho na přípravu sendvičů nebo jiných slaných jídel.
- Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář