Smíchejte tavený sýr s 1 mrkví, cibulí, sýrem a perfektní pohoštění pro horké dny je rázem na světě

Chutná letní pomazánka z mrkve, sýra, červené lahůdkové cibule a koriandru je pikantní, barevná a velmi chutná. Připravte z ní perfektní a zdravou svačinu i pohoštění pro své hosty.

Zeleninové pomazánky na pečivo oceníte zejména v létě, kdy během parných dnů obvykle nemá nikdo nejmenší chuť na dlouhé postávání u plotny a přípravy náročných pokrmů. Ostatně, na žádné těžké jídlo v horku člověk ani nemá chuť. Není pak nic snazšího, než vzít pár kousků zeleniny a všechny je promixovat s majonézou a trochou koření. Tato dobrota vás příjemně zasytí, dodá cenné vitaminy a minerály a hotová je raz dva.

Ingredience

  • Vařená mrkev – 1 ks
  • červená cibule – 1 ks
  • tavený sýr – 100 g
  • drcený česnek – 1 lžička
  • majonéza – 1 lžíce
  • olivový olej – dle chuti
  • nať koriandru – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti

K podávání

  • Chléb
  • microgreens (mladé lístky řeřichy, hrachu či jiné zeleniny)

Návod na přípravu

Mrkev očistěte a uvařte ji doměkka. Nakrájejte ji na silná kolečka a vhoďte je do mixéru. Červenou cibuli očistěte a nakrájejte na menší kostičky, které orestujte na pánvi s trochou olivového oleje a přidejte je i s tukem do mixéru k mrkvi. Oba druhy zeleniny promixujte dohladka.

Vyloupněte tavený sýr, rozdělte ho na menší kousky a přihoďte je do mixéru. Přidejte podle chuti sůl a pepř a hrubě nasekaný koriandr a znovu vše znovu promixujte. Pomazánku vyklopte do uzavíratelné misky a uskladněte ji v lednici.

Doporučujeme však neskladovat pomazánku příliš dlouho, už po druhém až třetím dni v lednici totiž začne měnit barvu, což je sice kosmetická záležitost, ale nevypadá to pěkně. Vzhledem k tomu, jak rychlá a snadná na výrobu tato pomazánka je, raději si pokaždé připravte čerstvou várku.

Jak pomazánku podávat?

Připravte si plátky chleba a nasucho je opražte na pánvi či je chvilku vysušte v troubě. Jakmile se povrch speče lehce dokřupava, můžete toustíky stáhnout z plotny a nechat je mírně vychladnout.

Pomazánku natřete na tousty a posypejte je nahrubo nasekanými microgreens. To jsou mladé lístky čerstvě vyklíčené zeleniny, jako je třeba hrášek, ředkvička, řeřicha, salát, mrkev, celer nebo třeba cibulová nať. Takto ozdobená pomazánka uctí i ty nejnáročnější hosty.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*