Výsev mrkve se neobejde bez použití textilie a kvalitní hlíny

Čeká vás letos na zahradě premiéra, kterou je výsev mrkve? Jde o poměrně specifickou zeleninu, která vyžaduje správný postup. Jedině tak budete mít zaručeno, že se vám vše podaří tak, jak by se podařit mělo. Co je třeba zajisti?

Nejprve do látky

Jako první je třeba semena mrkve vložit do textilie, kterou důkladně zavážete, aby semena nevypadla. Tento kus látky následně zakopete do země, asi do hloubky 30 centimetrů. Zní to jako zvláštní postup, ale doporučují ho zkušení zahrádkáři.

Takto nechte látku pod zemí asi 10 až 12 dní. Následně ji můžete vykopat a opatrně rozbalit. Zjistíte, že teď už bude výsev mrkve celkem jednoduchý, jelikož většina semen začala pod zemí klíčit. Takto jednoduché to bylo.

Nyní do zeminy

Připravená semena můžete začít sázet. Nejprve si pro tento účel připravte zeminu. Ta by měla být dostatečně vlhká a tak ji důkladně zalijte. Také by měla být kvalitní, což zajistíte buď správným substrátem, nebo hnojivem. Poté si v zemi připravte řádky, do kterých postupně sázejte svá semena. Dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi nimi.

Za týden zkontrolujte

Pokud je to třeba, tak záhon pravidelně zalévejte, aby byla půda vlhká. Pokud to nutné není, tak zhruba za týden zkontrolujte, zda se vám dílo dařím, nebo nikoliv. Po týdnu od zasazení byste měli už vidět, kde se výsev mrkve ujal a kde zatím nikoliv.

Pravidelně o ni pečujte

Když se semena ujala a mrkev začíná růst, dejte pozor na nadbytek vláhy. Sice stejně jako jakákoliv rostlina také potřebuje vláhu, ale ne příliš mokrou půdu. V té se mrkvi tolik nedaří a to může vést k tomu, že by nevyrostla do požadované velikosti, ale zůstala by spíše malá.

Dále už vás čeká zcela běžná péče, jako je případné okopávání, vytrhávání plevele, hnojení podle potřeby, ale i kontrola toho, zda mrkev nenapadají škůdci. Jak vidíte, výsev mrkve není to jediné, co vás čeká, pokud chcete mít dobrou úrodu.

Fotografie: Shutterstock

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]