Levné zahuštění omáček a polévek bez použití mouky: Díky tomuto triku nepřiberete ani deka

Fotografie: Dezidor / Creative Commons / Attribution 3.0

Pokud hledáte způsoby, jak bez mouky zahušťovat omáčky a polévky, máme pro vás to správné řešení. Známe několik jednoduchých alternativ, které i amatérskou kuchyni posunou na novou úroveň.

Hladká pšeničná mouka nebo z ní vyrobená jíška je jedním z nejvíce všestranných a běžně používaných zahušťovadel. Avšak ne vždy je možné ji použít – buď z důvodu nedostupnosti, zdravotních omezení, nebo z důvodu preference zdravějších a dietních alternativ. Existuje mnoho jiných surovin a metod, jak dosáhnout požadované hustoty pokrmů bezlepkově a s menším kalorickým obsahem.

Možností je několik, stačí si vybrat

Sáhnout můžeme hned po několika různých alternativách. První z nich je podle webu Kupi například škrob, využít můžeme kukuřičný i bramborový. Oba dva jsou ideální volbou z hlediska nižší kalorický hodnoty ve srovnání s moukou, jsou bezlepkové a snadno se používají. Jednoduše se rozpustí ve vodě a přidávají se na konci vaření.

Kromě klasických škrobů jsou na trhu také ty netradiční, například tapioka nebo kuzu, které mají specifické vlastnosti a vyšší cenu. Další alternativou je xantanová guma. Jedná se o fermentovaný prášek bez chuti a zápachu, který se skvěle hodí pro zahušťování jak teplých, tak studených jídel. Podle webu Mitsuuko neutváří hrudky a je výborná ve vazbě vody.

Brambory po generálsku hotové na pánvi

Tento poctivý recept na lahodné pečené brambory na generálský způsob si moje děti zamilovaly

Zahušťovat můžete i zeleninou

Překvapivé ale je, že pro dietní zahušťování se skvěle hodí zelenina, která sama o sobě vytváří hustou konzistenci. Jednat se může o brambory nebo cibuli. Využít ale můžeme jakoukoliv zeleninu, kterou lze rozmixovat a vrátit zpět do pokrmu. Zeleninový „bešamel“ si můžeme snadno připravit například z cukety.

Mouka
Fotografie: Pexels

Bezlepkové a nízkosacharidové zahušťovadlo je také psyllium, jedná se o zdroj rozpustné vlákniny a je ideální pro dietní vaření. Přidává se po lžičkách do jídel a vyžaduje delší dobu vaření. Nejedná se o jediné kulinářské tipy, které jsme čtenářům deníku SvětKreativity představili. Vyzkoušet můžete třeba tento recept na palačinky bez mouky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*