Masové kuličky, které svojí chutí připomínají řízky, jsou oblíbenou pochoutkou každého muže. Jakmile je zkombinujeme s pikantní rajčatovou omáčkou, vznikne nám lahodný pokrm, kterému nejde odolat.
Masové kuličky, které si v následujícím receptu uvaříme, jsou nejen chutné, ale také odlehčené. Jejich základem totiž není pouze mleté masa, na přípravu využijeme také kapustové listy. Vše obohatíme rajčatovou omáčkou a vznikne nám pokrm, po kterém se nejen rychle zapráší na stole, ale který budete chtít konzumovat, co nejčastěji to půjde. Je totiž opravdu vynikající.
Na přípravu masových kuliček s kapustou budeme potřebovat:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 30 ml slunečnicového oleje
- 250 gramů kapustového zelí
- 2 stroužky česneku
- 500 gramů mletého masa
- 2 rajčata
- 5 polévkových lžic zakysané smetany
- pepř, sůl, koriandr
V prvním kroku si připravíme zeleninu
Nejprve si nakrájíme 1 cibuli na jemné kostičky, kterou nejprve osmažíme na pánvi s kapkou oleje. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a celou směs promícháme. K této směsi přidáme najemno nakrájené zelí, trochu vody a pod pokličkou necháme veškerou zeleninu na mírném plamenu dusit zhruba 20 minut. Ke konci směs dochutíme solí, pepřem a koriandrem.
Směs na masové kuličky je hotová během pár minut
V míse smícháme syrové mleté maso spolu s připravenou zeleninovou směsí. Vše důkladně promícháme a podle chuti osolíme. Do směsi přidáme prolisované stroužky česneku a vytvoříme hladkou hmotu. Následně z ní vytvoříme malé oválky, které budeme na pánvi opékat z každé strany dozlatova. Tento proces zabere pár minut, od pánvičky tedy rozhodně neodcházíme.
Kuřecí řízky nerozmrazuji, ale strouhám na struhadle. Rychlá a chutná večeře pro celou rodinu s minimem nádobí
Celému pokrmu dodá šťávu omáčka
Jakmile máme jednotlivé kousky masa opečené, vyndáme je z pánvičky a umístíme na talíř. Pokrájíme si zbylou cibuli a mrkev a hodíme na pánev, kde jsme původně připravovali maso. Jakmile je zelenina mírně podušená, přidáme k ní nakrájená rajčata, ale také sůl, pepř a trochu cukru. Ke konci celou směs zalijeme smetanou a necháme pod pokličkou několik minut dusit.
Megašťavnaté řízky podle staroněmeckého receptu. Ukázalo se, že až teď objevíte jejich pravou chuť a bohaté aroma
Všechno umístíme na pekáč a zapečeme
Během přípravy omáčky si vymažeme máslem pekáč do trouby, do kterého následně vyskládáme jednotlivé kousky masa. Ty zalijeme hotovou omáčkou a dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů. Takto připravený pokrm necháme ještě 35 minut zapékat, poté můžeme podávat. Během zapékaní si jednoduše připravíme přílohu, ideální volbou je bramborová kaše nebo vařená rýže.
Napište komentář