Vynikající „čevabčiči klobásky“ z PET lahve: Prostý hospodský recept. Jen vymáčkněte na pánev. Tak voňavé a šťavnaté

hotové čevabčiči

Šťavnaté šišky z mletého masa jsou ideální rychlá večeře. Zpestřit si jimi však můžete i letní grilování. Na jejich tvarování můžete vyzkoušet trik, který vám ušetří práci.

Čevabčiči je tradiční pokrm z masa, pocházející z jihovýchodní Evropy. U nás si také získal velkou oblibu. Válečky z mletého masa se grilují, smaží na pánvi, ale můžete je zapéct i v troubě. Tradičně se podávají s cibulí, brambory, hořčicí a tatarskou omáčkou. Připravují se z různých druhů mas, nejčastěji z vepřového, hovězího nebo jehněčího. Maso uvnitř šišky zůstává šťavnaté a voňavé. Příprava je přitom jednoduchá a rychlá a tak je čevabčiči dobrou volbou, pokud máte chuť na teplou večeři.

Ingredience, které budete potřebovat

  • 800 g mletého vepřového masa“
  • 3 stroužky česneku
  • mletý pepř dle chuti
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 cibule
  • 1 lžička jedlé sody
  • 90 g strouhanky
  • sůl

Postup přípravy

Do misky si dejte mleté maso. Do malé skleničky nasypte sodu a zalijte ji citronovou šťávou a přidejte k masu. Jedlá soda dodá pokrmu jemnost. Místo citronové šťávy můžete sodu zalít i obyčejným octem. K masu ještě přidejte mletý černý pepř a sůl. Směs promíchávejte důkladně asi 5 minut, aby se vše propojilo. Misku přikryjte potravinářskou fólií a dejte na hodinu do lednice.

mleté maso příprava

Cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle a přisypte k ní strouhanku. Oloupaný česnek prolisujte ke strouhance a důkladně vše promíchejte. Cibulovou směs vyklopte na maso a opět ji do něj řádně zapracujte. A můžete začít tvořit válečky z masa. Buď si je uválíte ručně na prkénku, ale můžete vyzkoušet i geniální trik s plastovou lahví, díky kterému budete mít válečky stejně široké a vyhnete se válení, kdy se maso lepí na podložku.

cibulová strouhanka

Maso vytvarujte s pomocí pet láhve

Vezměte si 2l plastovou láhev a rozřízněte ji. Používá se část s hrdlem a měla by být asi tak velká, aby se do ní vešlo všechno maso ale ne o moc větší. Naplňte tedy plastovou láhev mletým masem. Nyní si vezměte 0,5l zavařovací sklenici nebo jakoukoliv plechovku běžné velikosti. Sklenici otočte dnem vzhůru a nasaďte na ni láhev s masem. Nyní zatlačte a z hrdla plastové láhve vám vyleze krásný masový váleček. Sklenice slouží jako vytlačovací píst.

maso v pet láhvi

Jakmile má požadovanou délku, odtrhněte jej a položte na prkénko. Takto vytlačte všechno maso z láhve. Důležité je, aby plechovka nebo sklenice, která je vespod, měla zhruba stejný průměr jako plastová láhev, aby vám maso neutíkalo spodem pryč. Když si tuto techniku osvojíte, uvidíte, že je mnohem jednodušší a rychlejší, než dělat masové válečky ručně.

čevabčiči na pánvi

Válečky na prkénku přikryjte potravinářskou fólií a dejte ještě na hodinu do lednice. Poté rozpalte na pánvi slunečnicový olej a maso na ni dejte smažit. Průběžně šišky otáčejte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran. Jako příloha se hodí brambory. Můžete však podávat jen s chlebem, cibulí, hořčicí nebo tatarkou. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*