Zelí nakrájím na plátky, vložím na 15 do trouby a z jednoho plechu vytáhnu nejlepší dobrotu celého roku

Pokud hledáte originální dietní přílohu, pak jste na správném místě. Naučte se připravovat řízky z pečeného zelí, po kterých zůstanete štíhlý a fit.

Zelné řízky si můžete připravit zcela podle své chuti. Můžete do nich přidat oblíbený česnek, voňavé bylinky, papriku, sójovou omáčku, balzamikový ocet nebo například šunku. Pak to bude opravdu přehlídka chutí. Zelí připravené takto netradičně překvapí určitě nejednoho strávníka. V základním receptu je pomerančovo-medová omáčka s gorgonzolou.

Potřebovat budete i med

Na řízek ze zelí je třeba připravit kilogram bílého zelí, 70 gramů sýru gorgonzola, dvě lžíce olivového oleje, 100 mililitrů pomerančového džusu, půl lžičky citronové kůry a dvě lžíce medu. Podle chuti také sůl, případně další koření nebo dochucovadla. Nejprve je potřeba opláchnout zelí a odstranit jeho horní zvadlé listy. Hlávku zelí následně nakrájete na na silné plátky. Umístěte na plech pokrytý pergamenem. Povrch plátků zelí potřete olivovým olejem a dle chuti osolte.

Pak dejte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů na dobu asi půl hodiny. Následně smíchejte pomerančový džus s medem a citronovou kůrou. Zelí potom touto směsí potřete a nechte asi dvě až tři minuty.

Nyní je čas nastrouhat na struhadle s jemnými otvory sýr a promíchat ho se smetanou. Hmotou, která vznikne potřete zelí a vraťte takto do trouby. Nyní je třeba zelí péct deset až patnáct minut.

Příloha je hotová

Takto připravenou přílohu, která je velmi chutná a přitom také zdravá můžete podávat. K pečenému zelnému řízku se sýrem se skvěle hodí koule nebo karbanátky z mletého masa.

Dát si ho však můžete také ke klasickému kuřecímu nebo vepřovému steaku. Hodí se také jako doplněk ke grilovanému masu, případně i grilovaným sýrům. Jíst ho můžete pochopitelně i samotné.

Jak již bylo řečeno, lze zelné řízky také různě vylepšit nejrůznějším kořením, případně také šunkou. Místo gorgonzoly lze pochopitelně využít také jiný druh sýru, je to zcela na vás. Obměňovat lze také marinádu.

Místo pomerančového džusu můžete využít jinou tekutinu, třeba černé pivo, které je oblíbenou marinádou v kombinaci s medem. Zelné řízky tak mohou pokaždé chutnat úplně jinak.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]