Francouzské maso je jedním z nejoblíbenějších masových pokrmů. Odhalíme vám tajemství lahodného a šťavnatého receptu.
Skvělé je, že na tento recept můžete použít hovězí i vepřové maso. Záleží tedy na tom, co vám více chutná nebo na tom, co máte zrovna k dispozici. Ideální je, že díky variaci můžete tento pokrm udělat pokaždé trochu jinak. Vždy však bude chutný a šťavnatý. Vzhledem k tomu, že jde o pečení je navíc příprava pohodlná. Vše připravíte a pak už jen necháte upéct v troubě.
Vyberte si druh masa
Připravte si půl kilogramu vámi vybraného druhu masa. Dále budete potřebovat asi šest brambor, dvě větší cibule, 300 gramů sýru, 200 gramů majonézy, slunečnicový olej, sůl, pepř a také hořčičná semínka. Pokud máte zmrzlé maso, nechte ho nejprve pořádně rozmrznout a pak ho nakrájejte na kousky o stejné tloušťce.
Zatímco se maso rozmrazuje, můžete si připravit zbytek ingrediencí. Vezměte brambory a oloupejte je. Pak je nastrouhejte na hrubém struhadle a namočte do osolené vody. Tím zabráníte jejich hnědnutí a navíc jim solí dodáte také chuť.
Následně můžete oloupat cibuli a nakrájet ji na tenké půlkroužky. Pak z brambor vymačkejte vodu, ve které byly ponořené. Připravte si zapékací mísu a její dno vymažte slunečnicovým olejem. Na něj pak naskládejte brambory zbavené přebytečné vody. V tuto chvíli by již mělo být připravené také maso.
Kousky hovězího nebo vepřového masa osolte a opepřete a na každý kus masa dejte trochu hořčičných zrn. Maso pak naskládejte na brambory. Připravenou cibuli rozdrobte rukama, aby začala vylučovat šťávu a rozprostřete ji na maso.
Nyní je na čas na majonézu
Majonézou můžete pokrm trochu potřít a následně ji smíchat s nastrouhaným sýrem. Hotovou směs majonézy a sýru pak rozdělíte na povrch cibule. Nyní je jídlo připravené pro zapékání. Vhodné je si troubu dopředu předehřát na 180 stupňů. Pečte poté asi půl hodiny.
Pokud se vám bude zdát, že je maso málo propečené, nechte ještě dalších deset minut péct. Po této době můžete troubu vypnout, ale pokrm v ní nechat ještě dalších dvacet minut dojít. Pak bude maso ještě šťavnatější.
Recept je podobná jako některé jiné s pečeným masem a brambory. Jsou tu však jisté odlišnosti, které způsobí právě šťavnatost. Jde o to, že brambory místo krájení na kolečka nastrouháte, tím jsou nasycené šťávami.
Navíc se šťáva uvolní také z masa a cibule. Sýr se záměrně míchá s majonézou, aby kůrka nebyla tak tvrdá a smažená, ale naopak křehká a šťavnatá. K pokrmu se výborně hodí kyselé okurky, případně červená řepa či salát vyrobený z ní.