Karbanátky jako ze školky bývalého režimu: Tento tradiční recept od paní kuchařky se stal hitem. Tak šťavnaté a tak dokonalé!

Masové karbanátky jsou skvělé s různými omáčkami a přílohami. Hodí se k rajčatové omáčce i ke svíčkové. S bramborovou kaší jsou ale ze všeho nejlepší. Jejich chuť vás vrátí zpátky do dětství.

Recept na klasické karbanátky se už od nepaměti dědí z matky na dceru. I když existuje velká spousta nejrůznějších variací s tajnými přísadami, jako jsou různé druhy zeleniny nebo třeba strouhaný sýr, ty klasické jsou stejně nejlepší. Tento recept se úplně obejde bez vajec, mouky nebo strouhanky a výsledek je neuvěřitelně šťavnatý a voňavý.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (vepřové, hovězí či míchané)
  • 300 g tmavého chleba (množství odpovídá zhruba půlce bochníku)
  • 1 až 2 ks cibule
  • 1 sklenice vody nebo mléka
  • podle chuti sůl a mletý černý pepř
  • rostlinný olej nebo vepřové sádlo na smažení

Návod na přípravu

Chléb nakrájejte na plátky a vyloupněte střídku z kůrek. Kůrky rozložte na plech a nechte je usušit v troubě při teplotě okolo 140 °C a nechte je úplně vychladnout. Střídku rozdrobte do misky a zalijte ji vodou nebo mlékem a nechte ji pár minut stát, aby se dobře nasákla vlhkostí.

Fotografie: Pixabay

Usušené kůrky pak rozdrťte na strouhanku, kterou smíchejte s mletým masem a jemně nasekanou cibulí. Tu můžete rozmixovat v mixéru, aby byla jemnější, anebo ji nastrouhejte. K masové směsi přidejte podle chuti sůl a pepř, popřípadě přidejte i další koření, které máte rádi a které se ke karbanátkům hodí. Trochu strouhanky si nechte stranou na obalení karbanátků před smažením.

Namočenýma rukama odebírejte kousky masové hmoty a formujte z nich bochánky, které by neměly být silnější než 1,5 cm, aby se stačily rovnoměrně propéct a na povrchu se nespálily. Každý karbanátek obalte ve strouhance ze sušených kůrek. Nyní máte dvě možnosti. Buďto karbanátky můžete osmažit v pánvi s vyšší vrstvou oleje, kdy je necháte smažit z každé strany asi 3 až 4 minuty na mírném až středním ohni.

Druhou možností je vyskládat karbanátky na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte je trochou oleje a dejte je péct při teplotě 180 °C asi na 20 minut dozlatova. Přesná doba pečení závisí na vlastnostech vaší trouby. Pokud karbanátky smažíte, nechte je poté okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a ihned podávejte s libovolnou přílohou a s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*