Je dobré mít v zásobě v mrazáku mleté maso, protože z něho kdykoliv lze připravit chutné jídlo na oběd nebo večeři. Výborně chutná s rajskou omáčkou.
Masová jídla jsou oblíbeným pokrmem. Když vás nenapadá, co dobrého byste mohli své rodině připravit, abyste ji zbavili hladu, pak se nabízí právě mělněné maso. U něho je výhoda, že ho lze kombinovat se zeleninou, s rýží, s různým kořením i omáčkami, a vytvořit tak pokaždé jiný pokrm. Náš recept si určitě rychle oblíbíte pro jeho snadnou a rychlou přípravu.
Co budete potřebovat k přípravě masa
- 700 g mletého masa – vepřové, hovězí nebo kombinace obou druhů
- 250 g vařené rýže
- 1 mrkev
- 2 středně velké cibule
- 1 vejce
- čerstvé nebo sušené byliny dle zvyklostí
- sůl, mletý pepř
Co budete potřebovat na omáčku
- 3 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
- 120 ml vody
- 1 polévková lžíce mouky
- sůl, bobkový list, nové koře, hřebíček, celá skořice
Postup přípravy
- Jako první si uvaříte rýži do poloměkka. Bude se ještě zpracovávat, není proto nutné, aby byla zcela měkká.
- Během doby, co se bude rýže vařit, očistíte si zeleninu. Mrkev nastrouháte najemno, 1 cibuli nakrájíte nadrobno a obojí orestujete na rostlinném oleji dozlatova. Osolíte a opepříte.
- Směs předěláte do zapékací misky o průměru 30 centimetrů.
- Nyní si zpracujete mleté maso, do kterého dáte druhou cibuli, kterou také nadrobno nakrájíte.
- Uvařenou rýži necháte vychladnout a přidáte k mletému masu. Doplníte celým vejcem, bylinkami, solí, mletým pepřem a oblíbeným kořením dle chuti. Vše dobře promícháte.
- Z masa vytvarujete koule velikosti tenisového míče a dáte na zeleninu v zapékací misce.
- Připravíte si rajskou omáčku, kdy uvedené ingredience všechny zastudena smícháte a omáčkou zalijete masové koule v misce.
- Nyní dáte zapékací misku do trouby vyhřáté na 180 °C a budete pokrm péct po dobu asi 30 minut.
Napište komentář