Večeře „Ježek“ jednoho pekáče: Koule z mletého masa s rýží a proklatě dobrou rajskou omáčkou – recept od školní kuchařky

Je dobré mít v zásobě v mrazáku mleté maso, protože z něho kdykoliv lze připravit chutné jídlo na oběd nebo večeři. Výborně chutná s rajskou omáčkou.

Masová jídla jsou oblíbeným pokrmem. Když vás nenapadá, co dobrého byste mohli své rodině připravit, abyste ji zbavili hladu, pak se nabízí právě mělněné maso. U něho je výhoda, že ho lze kombinovat se zeleninou, s rýží, s různým kořením i omáčkami, a vytvořit tak pokaždé jiný pokrm. Náš recept si určitě rychle oblíbíte pro jeho snadnou a rychlou přípravu.

Co budete potřebovat k přípravě masa

  • 700 g mletého masa – vepřové, hovězí nebo kombinace obou druhů
  • 250 g vařené rýže
  • 1 mrkev
  • 2 středně velké cibule
  • 1 vejce
  • čerstvé nebo sušené byliny dle zvyklostí
  • sůl, mletý pepř

Co budete potřebovat na omáčku

  • 3 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 120 ml vody
  • 1 polévková lžíce mouky
  • sůl, bobkový list, nové koře, hřebíček, celá skořice

Postup přípravy

  • Jako první si uvaříte rýži do poloměkka. Bude se ještě zpracovávat, není proto nutné, aby byla zcela měkká.
  • Během doby, co se bude rýže vařit, očistíte si zeleninu. Mrkev nastrouháte najemno, 1 cibuli nakrájíte nadrobno a obojí orestujete na rostlinném oleji dozlatova. Osolíte a opepříte.
  • Směs předěláte do zapékací misky o průměru 30 centimetrů.
  • Nyní si zpracujete mleté maso, do kterého dáte druhou cibuli, kterou také nadrobno nakrájíte.

  • Uvařenou rýži necháte vychladnout a přidáte k mletému masu. Doplníte celým vejcem, bylinkami, solí, mletým pepřem a oblíbeným kořením dle chuti. Vše dobře promícháte.
  • Z masa vytvarujete koule velikosti tenisového míče a dáte na zeleninu v zapékací misce.
  • Připravíte si rajskou omáčku, kdy uvedené ingredience všechny zastudena smícháte a omáčkou zalijete masové koule v misce.
  • Nyní dáte zapékací misku do trouby vyhřáté na 180 °C a budete pokrm péct po dobu asi 30 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*