Pokud patříte mezi velké milovníky medu, pak můžete zajásat. Tento recept na luxusní medový koláč si zcela jistě zamilujete.
Čekáte návštěvu a nevíte, čím byste hosty pohostili? Jestli máte doma dostatek medu, můžete vyzkoušet tento lahodný koláč, po kterém se jen zapráší. Je to totiž velice luxusní koláč s medem, čokoládovou polevou a nadýchaným krémem. No, může být snad něco lepšího? Každý, kdo ochutná, z něj bude naprosto u vytržení.
Co budete potřebovat na korpus a polevu
- 110 ml medu
- 1 lžičku sody
- 100 g másla + 60 g na polevu
- 3 vejce
- špetku soli
- 4 polévkové lžíce cukru + 100 g na polevu
- 8 lžic mouky
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 150 g jogurtu
Suroviny na krém
Na přípravu tohoto lahodného krému budete potřebovat:
- 400 g husté zakysané smetany
- 2 vejce
- 130 g cukru
- 2,5 lžíce mouky
- vanilkový cukr
- 80 g másla
Třešňová náplň:
- 300 g vypeckovaných třešní
- 90 g cukru
- polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- 2 lžičky želatiny
- 50 ml vody
Postup je vcelku jednoduchý
Cukr pořádně promíchejte s moukou a přidejte vejce. Tuto směs vyšlehejte úplně do hladka. Přidejte hustý jogurt nebo zakysanou smetanu, zamíchejte a vlijte do hrnce. Postavte na mírný plamen a vařte do zhoustnutí. Oddělejte hrnec ze sporáku a vmíchejte do těsta máslo. Dejte do lednice vychladnout.
Nyní přijde na řadu pečení
Máslo smíchejte s medem a vařte na mírném ohni. Do toho vsypte jedlou sodu a míchejte, dokud hmota nebude mít světle hnědou barvu. Vejce vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Po částech do toho přidávejte cukr a šlehejte do zhoustnutí.
Medový základ promíchejte s tímto vaječným základem. Po částech přisypávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Do formy dejte pečící papír a poté tam vyložte těsto. Pečte na 180 stupňů asi 15 minut. Upečené těsto rozkrojte na dvě části.
Nyní je čas na to, udělat si třešňovou náplň.
Želatinu zalijte studenou vodou a nechte pořádně nabobtnat. Cukr smíchejte se škrobem a třešně rozmixujte ponorným mixérem. Ty poté smíchejte s cukrem a škrobem a vařte do úplného zhoustnutí. Smetanu vyšlehejte mixérem. Na první část koláče natřete třešňovou směs a krém. Překryjte druhou částí a zalijte připravenou polevou. Nakonec koláč posypte drobenkou a nechte přes noc v lednici.