Jak jinak využít letního ovoce které právě dozrává, než do lahodného moučníku se smetanou. Přípravu jednoho takového si můžete hned vyzkoušet.
Tento smetanový koláč můžete připravit i z ovoce mraženého nebo konzervovaného. Proč ale nevyužít to čerstvé a voňavé, které právě v těchto dnech dozrává. Pokud se vám zdají čerstvé meruňky do smetanové náplně trochu kyselé, můžete bez obav použít jiné ovoce sladší chuti, nebo meruňky pokrájet na kousky a nechat je na pánvi zkaramelizovat s trochou cukru. Pak bude koláč jistě nepřekonatelný.
Suroviny
- 340 gramů hladké mouky
- 150 gramů cukru krupice
- 150 gramů másla
- 100 mililitrů smetany na šlehání minimálně 30% tuku
- sáček vanilkového cukru
- 150 mililitrů mléka
- 4 vejce
- lžička hnědého cukru
- 2 lžíce vody
- 7 meruněk
- špetka soli
Příprava
Na těsto smíchejte 270 gramů mouky, polovinu vanilkového cukru, 50 gramů cukru krupice, máslo, sůl, jedno vejce a vodu. Vypracujte rukama hladké a homogenní těsto, které bude připomínat klasické linecké. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si zbylá dvě vejce rozdělte na žloutky a bílky.
Žloutky dejte do šlehače a rozmíchejte je se 100 gramy cukru krupice a polovinou vanilkového cukru do pěny. Přidejte smetanu, mléko a mouku. Míchejte do hladké hmoty. Po uplynuté jedné hodiny vyndejte těsto z lednice a válečkem vyválejte plát do formy, který bude mít vysoké okraje. pokud používáte silikonovou formu, vytřete ji máslem. Pokud jste to ještě neudělali, tak vypeckujte omyté meruňky a pokládejte je do formy na těsto.
Do bílků dejte špetku cukru a vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně pomocí špachtle zapracujte do vaječné hmoty se šlehačkou. Až se bílky se hmotou spojí, nalijte výsledek na těsto mezi meruňky a rovnoměrně náplň rozprostřete. Koláč pečte při teplotě 180 stupňů po dobu 40 minut. Pak ho posypte hnědým cukrem a dopečte ještě 3 minuty.
Tipy na závěr
Výborný koláč se stejným těstem na základ si můžete připravit i s tvarohovou náplní. Postačí smíchat 2 plnotučné měkké tvarohy se žloutky, 100 gramy cukru a půlkou vanilkového cukru. Bílky ušlehejte mimo stejně jako v receptu. Pak smíchejte tvarohovou hmotu s bílky a výsledek navrstvěte na poskládané meruňky. Dál postupujte stejně, jako v receptu. Pokud si chcete koláč ještě vylepšit, můžete těsto pod meruňkami potřít meruňkovou zavařeninou.