Takto nadýchané a jemné těsto jsem ještě neviděla. Tento geniální trik s minerální vodou mi ukázala teta

Turecké kynuté těsto kynutí těsta

Také milujete kynuté buchty a koláče? V českých domovech mají dlouhou tradici. Vůně těsta kynoucího na zápraží chalupy u babičky patří ke vzpomínkám nejednoho z nás.  

Leckomu z nás voní vzpomínky na dětství právě po borůvkových koláčích či makových buchtách. Kynuté těsto ale samozřejmě lze použít také jako slaný základ – například na pizzu, slané koláče, rohlíky, housky, pletýnky… A ta lahodná chuť! Fantazii se meze nekladou! Toto  těsto je ideální na koláče, pizzu, housky a rohlíky. Je voňavé a jeho použití je velmi pohodlné.

Kouzelné turecké těsto na koláče a buchty

Těsto, které vám představíme, má původ v turecké kuchyni. I tam se využívá jak ve sladkých, tak slaných pokrmech. V turecké kuchyni se sladké kynuté těsto používá například na přípravu baklavy, kde se tenké vrstvy těsta prokládají ořechy a zalévají sirupem. Na slané pokrmy se využívá například na pide, tradiční placku plněnou masem, sýrem nebo zeleninou. Dalším populárním pokrmem je lahmacun, tenké těsto pokryté směsí mletého masa a koření. Kynuté těsto poskytuje základ pro širokou škálu chutných pokrmů.

Ingredience:

• Pšeničná mouka hladká – 6 šálků
• perlivá minerální voda – 1 sklenice
• mléko – 1 sklenice
• suché instantní droždí – 7 gramů
• cukr – 2 polévkové lžíce.
• rostlinný olej – 1 šálek
• sůl – 1 polévková lžíce

Kakaovo tvarohový dort hotový

Neuvěřitelně lahodný dort, o který mě manžel prosí každý týden: Tento snadný recept mě stojí pár korun

Turecké kynuté těsto minerální voda
Zdroj obrázku: Pixabay

Příprava:

  • Do prosáté mouky nasypejte droždí a důkladně promíchejte.
  • Do velké mísy nalijte rostlinný olej, minerální vodu a teplé mléko. Přidejte cukr, sůl, mouku a kvásek a vypracujte těsto. Při volbě velikosti mísy mějte na paměti, že těsto svůj objem zdvojnásobí.
  • Těsto zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte na teplé místo na 1,5 hodiny kynout.
  • Po vykynutí těsto dobře prohněťte, znovu přikryjte a nechte další hodinu kynout – opět na teplém místě.
  • Hotové těsto lze ihned použít nebo vložit do sáčku a dát do lednice, kde vydrží odpočívat až 3 dny bez ztráty čerstvosti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*