Také milujete kynuté buchty a koláče? V českých domovech mají dlouhou tradici. Vůně těsta kynoucího na zápraží chalupy u babičky patří ke vzpomínkám nejednoho z nás.
Leckomu z nás voní vzpomínky na dětství právě po borůvkových koláčích či makových buchtách. Kynuté těsto ale samozřejmě lze použít také jako slaný základ – například na pizzu, slané koláče, rohlíky, housky, pletýnky… A ta lahodná chuť! Fantazii se meze nekladou! Toto těsto je ideální na koláče, pizzu, housky a rohlíky. Je voňavé a jeho použití je velmi pohodlné.
Kouzelné turecké těsto na koláče a buchty
Těsto, které vám představíme, má původ v turecké kuchyni. I tam se využívá jak ve sladkých, tak slaných pokrmech. V turecké kuchyni se sladké kynuté těsto používá například na přípravu baklavy, kde se tenké vrstvy těsta prokládají ořechy a zalévají sirupem. Na slané pokrmy se využívá například na pide, tradiční placku plněnou masem, sýrem nebo zeleninou. Dalším populárním pokrmem je lahmacun, tenké těsto pokryté směsí mletého masa a koření. Kynuté těsto poskytuje základ pro širokou škálu chutných pokrmů.
Ingredience:
• Pšeničná mouka hladká – 6 šálků
• perlivá minerální voda – 1 sklenice
• mléko – 1 sklenice
• suché instantní droždí – 7 gramů
• cukr – 2 polévkové lžíce.
• rostlinný olej – 1 šálek
• sůl – 1 polévková lžíce
Neuvěřitelně lahodný dort, o který mě manžel prosí každý týden: Tento snadný recept mě stojí pár korun
Příprava:
- Do prosáté mouky nasypejte droždí a důkladně promíchejte.
- Do velké mísy nalijte rostlinný olej, minerální vodu a teplé mléko. Přidejte cukr, sůl, mouku a kvásek a vypracujte těsto. Při volbě velikosti mísy mějte na paměti, že těsto svůj objem zdvojnásobí.
- Těsto zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte na teplé místo na 1,5 hodiny kynout.
- Po vykynutí těsto dobře prohněťte, znovu přikryjte a nechte další hodinu kynout – opět na teplém místě.
- Hotové těsto lze ihned použít nebo vložit do sáčku a dát do lednice, kde vydrží odpočívat až 3 dny bez ztráty čerstvosti.
Napište komentář