Tyto nadýchané tvarohové šátečky chutnají jako z luxusní cukrárny. Recept je však primitivní

Tvarohové šátečky hotové pocukrované

Sladké pečivo plněné tvarohovou náplní je oblíbeným dezertem v mnoha evropských kuchyních. Křehké těsto a lahodná náplň si získají každého.

Tento dezert má své kořeny ve venkovských kuchyních, kde se tvaroh využíval jako dostupná a chutná surovina. Tvarohová náplň bývá často doslazována cukrem a ochucována citronovou kůrou nebo vanilkou. Oblíbeným doplňkem jsou také rozinky nebo mandle, které šátečkům dodávají další rozměr chuti. V moderní době lze recept obohatit například sušeným ovocem, čokoládou či oříšky.

Báječné sladké tvarohové šátečky

Sladké šátečky se liší nejen náplní, ale i typem těsta. Zatímco v Česku se používá kynuté nebo listové těsto, v Maďarsku či na Slovensku jsou oblíbené šátečky z těsta tvarohového. Kombinace tvarohu a sezónního ovoce, například švestek nebo meruněk, je dalším způsobem, jak recept ozvláštnit. Moderní trendy směřují také k použití celozrnné mouky a ubírání cukru, čímž se z tohoto dezertu stává pokrm zdravější.

Ingredience na těsto:

  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 350 g;
  • Jedlá soda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka.
Čokoládová poleva stéká z bílé stěrky do mísy

Tuto čokoládovou polevu podle receptu mé babičky dělám celý život. Je potřeba minimum přísad

Na krém:

  • Měkký tvaroh –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Moučkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Bílek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Škrob –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička.
Patnáctiminutový zákusek měkký tvaroh
Fotografie: Pixabay

Postup:

  • Máslo smíchejte s cukrem a ušlehejte doběla.
  • Do směsi rozklepněte vejce a znovu řádně prošlehejte.
  • Poté přidejte zakysanou smetanu.
  • Vypracujte těsto, zakryjte jej potravinovou fólií a nechte 10 až 15 minut odpočívat v lednici.
  • V mezidobí si připravte náplň:
  • Tvaroh smíchejte s bílkem, moučkovým cukrem a škrobem.
  • Vyjměte těsto z chladničky, rozdělte jej na dvě části.
  • Každou z nich rozválejte, až vznikne tenký plát.
  • Pomocí tvořítka nebo hrnečku vykrájejte kolečka.
  • Doprostřed každého tvaru dejte tvarohovou náplň.
  • Šátečky opatrně zabalte.
  • Poté potřete každý kousek rozšlehaným žloutkem.
  • Pečte 17 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  • Výsledkem je lahodný zákusek, který potěší vaši rodinu i přátele.
  • Šátečky jsou na přípravu nenáročné, zato však slaďoučké a krásně jemné.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*