Až se zakousnete do těchto lahodných plněných „rohlíčků“ tak budete štěstím bez sebe: Recept nad zlato — uložte si ho

Pokud jste dostali chuť si upéct vlastní sladké pečivo, nyní máte jedinečnou možnost. Tyto rohlíčky plněné brusinkami si zamilujete pro jejich lahodnou chuť. 

Máte trochu volna a chcete jej strávit něčím užitečným? Můžete se například naučit péct sladké pečivo a potěšit s ním všechny okolo. Ať už členy rodiny, tak třeba i návštěvu, která by k vám třeba chtěla zavítat. No a bonusem je, že chutná dobře i za studena a tím pádem si jej můžete vzít i na svačinu do práce či do školy.

Ingredience a postup přípravy těsta

Budete potřebovat:

  • 80 ml teplého plnotučného mléka
  • 1 čajovou lžičku instantního droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 30 g cukru
  • 100 ml 30% smetany
  • 1 vejce
  • 50 g kandovaných brusinek (či jiného ovoce dle vašeho uvážení)
  • 2 čajové lžičky plnotučného mléka
  • 2 mísy
  • Potravinářskou fólii
  • Nůž
  • Síto
  • Formu na pečení
  • Pečící papír
  • Vál
  • Válec

Vezměte si první mísu a nalijte do ní teplé mléko, to můžete ohřát například v mikrovlnné troubě. Přidejte do ní droždí a nechejte jej rozpustit, poté vyčkejte ještě pět minut, kdy mísu s mlékem i droždím necháte na teplém místě. Do druhé mísy prosejte přes síto mouku a přidejte i sůl, cukr a důkladně promíchejte.

Rohlíčky si zamilujete na první kousnutí

Do mísy postupně vymíchejte i šlehačku, droždí a nakonec rozklepněte jedno vejce. Ručně poté vypracujte homogenní těsto a celou mísu zakryjte potravinářskou fólií (využít můžete i čistou kuchyňskou utěrku, pokud fólii nevlastníte). Nechejte kynout okolo hodiny na teplém místě. Kandované brusinky nakrájejte nadrobno.

Vezměte si formu na pečení a vymažte ji pro jistotu máslem, poté ji vyložte pečícím papírem. Jakmile těsto vykyne, rozdělte jej na čtyři stejné díly a vytvarujte z nich kuličky. Každou zvlášť opět zabalte do fólie a vyčkejte ještě dalších patnáct minut. Dejte první kousek těsta na vál a rozválejte jej, jednu polovinu nechejte nedotčenou a druhou nakrájejte na proužky. Na nedotčenou polovinu naskládejte brusinky a pomalu stáčejte směrem k proužkům.

Jakmile to budete mít, položte daný kus do formy na pečení a to samé zopakujte i s dalšími třemi kusy. Připravený naplněný plech zakryjte potravinářskou fólií a vyčkejte posledních patnáct minut, mezitím si můžete troubu rozehřát na 170 stupňů. Po patnácti minutách všechny rohlíčky potřete mlékem a dejte péct na cca dvacet minut, během pečení stav pečiva samozřejmě kontrolujte. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]