Rybízový koláč je lahodný dezert, který kombinuje sladkost zahradních plodů a jemnost zakysané smetany. Může z něj být skvělý zákusek nebo snídaně.
Léto je sezónou nepřeberných druhů ovoce. Na českých zahrádkách se hojně vyskytují jahody, angrešt, třešně, josta, maliny, ostružiny i další druhy. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstované patří černý, červený i bílý rybíz. Jde nejen o chutné, ale i zdravé ovoce, díky vysokému obsahu želírujících látek oblíbené i pro přípravu džemů a marmelád. Jeho úroda bývá bohatá, proto jej rádi používáme při pečení dezertů.
Rybízový koláč za 5 minut: vše promícháme a dáme péci
Tento koláč se připravuje v mnoha zemích, každá má svůj vlastní recept. Mohou se lišit složením těsta, množstvím náplně i způsobem přípravy. Jedna věc zůstává nezměněna – jedinečná chuť, navinulost a vůně rybízu, která nenechá nikoho lhostejným. V Čechách už naše babičky tradičně připravovaly bublaninu. Mnozí z nás si ji pamatují z dětství, ale pečou ji jistě i v současnosti. Rozdíl mezi naším koláčem (zvaným berry pie) a bublaninou spočívá mimo jiné v tom, že na bublaninu se ovoce dává navrch, kdežto u berry pie se míchá do těsta.
Ingredience:
- Vejce – 2 ks;
- Cukr krystal – 200 g;
- Sůl – ⅓ lžičky;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Mléko – 80 g;
- Rostlinný olej – 60 g;
- Hladká mouka – 240 g;
- Prášek do pečiva – 7 g;
- Rybíz (může být červený i černý) – 300 g;
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Moučkový cukr – ⅓ lžičky.
Paštiku už v obchodě zásadně nekupuji. Tento lahodný domácí recept z kuřecích prsou chutná 100x lépe
Příprava:
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte vanilkový a klasický cukr a špetku soli.
- Šlehejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- Do vaječné směsi nalijte mléko a rostlinný olej. Řádně promíchejte.
- Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem
- Umíchejte hladké těsto bez hrudek.
- Do rybízu nasypte škrob a promíchejte.
- Nasypte rybíz do těsta, jemně promíchejte silikonovou stěrkou a nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 35 minut.
- Zakysanou smetanu předem smíchejte s moučkovým cukrem
- Smetanu nalijte na horký koláč a dejte na 10 minut do ještě horké vypnuté trouby.
- Vznikne krásný jemný rybízový koláč se zakysanou smetanou.
Napište komentář