Nadýchaný jablečný koláč podle poctivého receptu z dob ČSSR: Moderní dezerty mu nesahají ani po kotníky

Jablečný koláč s rybízem nalévání těsta na celá plněná jablka

Podzim přináší úrodu jablek, přitom v mrazáku či v kompotech máme i zásobu rybízu. Z tohoto zpracování obojího ovoce si doslova „sednete na zadek“.

Koláče, buchty, sladké placky, jako jsou lívance nebo palačinky… to je alfa a omega zpracování jablek i dalšího ovoce. Postupy jako strouhání, vaření náplně či strouhání do těsta známe. Celá jablka plněná dalším ovocem a přikrytá pomyslnou peřinkou připravenou z tekutého těsta ale představují originální zpracování. Už se těšíte na to křupnutí, až do voňavého dezertu zakrojíte nůž?

Jablečný koláč podle starodávného receptu

Skvělou zprávou je i skutečnost, že recept, který přinášíme, patří mezi ty nejen chutné, ale i zdravé. Připravit jej budete moci i pro strávníky, kteří žijí například s celiakií. Tento jedinečný koláč z mandlové mouky s jablky a rybízem je inspirován podzimem a vytvoří z každého pečení malý kulinářský skvost. Recept na něj pochází z roku 1894! Máte-li tedy rádi staré receptury a disponujete úctou k tradicím, hurá do toho!

Ingredience:

Na náplň:

  • Jablka – 12 kusů středně velkých;
  • Červený rybíz – 100 g;
  • Cukr – 50 g;
  • Skořice – 1 lžička;
  • Kandované ovoce – 20 g.
Třešňový koláč míchání bílé náplně s třešněmi

Třešňový koláč, který chutná jako z luxusní cukrárny: Má sestra přidává do těsta tuto tajnou přísadu

Na těsto:

  • Máslo – 125 g;
  • Moučkový cukr – 125 g;
  • Žloutky – 6 ks;
  • Bílky – 6 ks;
  • Mandlová mouka – 125 g;
  • Muškátový oříšek – špetka.

Jablečný koláč s rybízem celá oloupaná jablka bez jadřinců v pekáči

Postup:

  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a vložte je do formy vyložené pečicím papírem.
  • Rybíz smíchejte s cukrem, skořicí a kandovaným ovocem.

Jablečný koláč s rybízem plnění celých jablek

  • Vzniklou ovocnou směsí naplňte připravená jablka.

Jablečný koláč s rybízem kladení másla na plněná jablka

  • Na každé jablko položte malý kousek másla.

Jablečný koláč s rybízem bílkový sníh na těstu v průhledné nádobě s uchem a nálevkou

  • Na přípravu těsta vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte žloutky a vmíchejte mandlovou mouku s muškátovým oříškem. Zvlášť vyšlehejte bílky a opatrně je zapracujte do těsta.

Jablečný koláč s rybízem lití těsta na celá plněná jablka

  • Těsto nalijte na jablka.
  • Pečte asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

Jablečný koláč s rybízem krájení hotového koláče na bílém tácu

  • Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.

Jablečný koláč s rybízem dva ukrojené kousky (kostky) na bílém čtvercovém talířku

  • Tento koláč s jemnou náplní a voňavým těstem vás přenese do minulosti a potěší celou rodinu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*