Pokud vás již omrzely těžké sladkosti z obchodu, není nic lepšího, než si upéct lahodný a nadýchaný máslový koláč. Rozhodně bude chutnat vám i vašim známým.
Čekáte důležitou návštěvu a nebo se chystáte dělat oslavu? Možná ani jedno z toho, ale to vůbec nevadí, jelikož tento jemný a nadýchaný máslový koláč se hodí i jen tak k posezení s kávou. Při jeho pečení se navíc krásně zrelaxujete a pokud do toho zapojíte i rodinu, tak máte šanci zažít krásné a pohodové odpoledne zakončené sladkou tečkou.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Tři sta gramů mouky
- Dvě stě gramů kvalitního másla
- Jeden sáček prášku do pečiva
- Dvě polévkové lžíce zakysané smetany
- Větší mísu
- Metličku
- Formu na koláč
- Síto
Na krém budete potřebovat:
- Sto gramů kvalitního másla
- Jedno vejce
- Sto dvacet gramů cukru
- Jednu polévkovou lžíci mouky
- Tři sta mililitrů plnotučného mléka
- Jeden střední citron
- Hrnec
- Metličku
Na sníh budete potřebovat:
- Dva bílky
- Špetku soli
- Tři polévkové lžíce cukru
- Šlehač
- Jednu větší nádobu
Nejprve je potřeba mít vychlazené máslo, to vložte do mísy a přidejte k němu prosátý prášek do pečiva s moukou a zapracujte dohromady. Poté přidejte zakysanou smetanu a ručně hněťte, dokud vám nevznikne jednolité těsto. Vezměte si formu na koláč, vytřete ji rostlinným olejem a těsto do ní přendejte. Dejte si záležet na tom, aby bylo všude rovnoměrně rozloženo.
Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to
Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a jakmile to budete mít, vložte do ní formu upéct na cca 20 minut. Poté z trouby vyjměte a nechejte vychladnout, mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému. Vezměte si hrnec a do toho vložte máslo, cukr, rozklepněte vejce a přilijte mléko.
Poté nastrouhejte citronovou kůru, přidejte ji do hrnce, citron rozřízněte na dva kusy a vymačkejte z něj šťávu, jež do hrnce také přidáte. Na závěr už jen do hrnce prosejte mouku a vše promíchejte metličkou. Hrnec přemístěte na sporák a začněte směs vařit, dokud vám nezhoustne. Nechejte ji vychladit a během toho procesu udělejte sníh. Do větší nádoby dejte dva bílky, cukr, špetku soli a vše vyšlehejte.
Nyní si vezměte těsto na koláč a potřete jej krémem, na vrch poté naneste sníh a dejte zapéct na dalších 20 minut při 180 stupních. Jakmile budete mít hotovo, nechejte koláč odležet alespoň na několik hodin, nejlépe však přes noc. Před podáváním jej posypejte čerstvou citronovou kůrou. Dobrou chuť!