Výroba dortů není příliš oblíbenou kuchařskou disciplínou a to hlavně proto, že je zapotřebí dodržovat přesné poměry a množství v receptu. Se správným receptem jde ale i pečení samo.
Přípravě domácích dortů se mnoho lidí vyhýbá hlavně z toho důvodu, že se jedná o velmi precizní práci, ve které se musíme držet předem daného zadání. I jen mírná odchylka od receptu totiž velmi často znamená, že výsledek nebude takový, jaký požadujeme. Pokud si ale vybereme správný recept, dokážeme lahodný dort vytvořit i s minimem cukrářských dovedností.
Ingredience potřebné na přípravu dortového korpusu:
- 6 vajec
- 80 gramů cukru krystalu
- 60 gramů hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 100 gramů nasekaných lískových ořechů
- špetka soli
Ingredience potřebné na přípravu dortového krému:
- 4 vejce
- 100 gramů cukru krystalu
- 20 gramů kukuřičného škrobu
- 1 litr mléka
- 180 gramů másla
- 100 gramů čokolády
- 2 kávové lžíce kakaa
- 100 gramů nasekaných lískových ořechů
- 10 gramů vanilky
- 50 gramů moučkového cukru
- 300 gramů smetany
- špetka soli
Tento recept na mňamózní citronový koláč by měl znát každý. Uložte si ho, než na něj zapomenete
V prvním kroku si připravíme těsto na korpus
Na přípravu korpusu budeme potřebovat vyšlehat vejce. Toho docílíme pomocí mixéru, je dobré je předem trochu osolit. Jakmile se nám žloutky a bílky spojí v jednu hmotu, do směsi postupně přidáme cukr a mouku a vyšleháme nadýchané těsto. Do něj následně zašleháme také lískové ořechy a přelijeme jej do mísy s pečícím papírem. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 30 minut.
Během toho co je korpus v troubě si vytvoříme krém
Na přípravu krému budeme potřebovat v misce smíchat vejce s cukrem, solí a kukuřičným škrobem. Ingredience nejprve promícháme, poté přelijeme do hrnce a umístíme na plotnu. Směs zahřejeme a postupně do ní naléváme mléko. Jakmile nám krému začne houstnout, přidáme také máslo a všechny ingredience vyšleháme do hladkého krému. Ten rozdělíme na dvě stejné poloviny.
Vzniklé krémy ochutíme a ozdobíme jimi hotový korpus
Do jedné poloviny krému vložíme čokoládu, proseté kakao a oříšky. Druhý krém dochutíme vanilkou. Jakmile máme korpus hotový, v polovině jej rozřízneme. První část korpusu na jeho povrchu potřeme čokoládovým krémem, který následně přikryjeme druhou polovinou korpusu, kterou polijeme krémem vanilkovým. Dort dáme do lednice a ze smetany a moučkového cukru vytvoříme hustý krém, který použijeme na zdobení výsledného dortíku.
Napište komentář