Nakládaná vejce na čínský a americký způsob vás nadchnou

Konzervace potravin, kam se řadila i nakládaná vejce, byla dříve nutností, aby bylo dostatek jídla i na zimu. V dnešní době se tato móda vrací, a to díky neotřelým chutím, které tato metoda uchování potravin nabízí. Nakládat lze nejen sýry, špekáčky a zeleninu, jak jsme zvyklí.

Dnes už méně obvyklé, ale nikoli méně tradiční, jsou nakládaná na tvrdo uvařená vejce, která lze ještě čas od času nalézt zejména v některých barech a restauracích jako chuťovku k pivu. Někteří lidé dnes nakládají spíše křepelčí vejce, nicméně následující recepty na marinády se hodí pro jakákoliv. Pojďte s námi ochutnat tradici.

Americká nakládaná vejce

  • 12 slepičích vajec
  • 250 ml bílého octa
  • 250 ml vody
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 lžičky koření (směs hřebíčku, kuličkového pepře, bobkového listu a chilli papričky)
  • 1 lžička soli

Vejce uvařte na tvrdo, nechte vychladnout a oloupejte. Naplňte jimi litrovou zavařovací sklenici.

V kastrůlku smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Ještě horkým nálevem zalijte vajíčka ve sklenici a pevně uzavřete víčkem. (Sklenice i víčko musejí být předem důkladně sterilizovány) Vejce nechte naložené minimálně týden, aby se chuť dobře rozležela a vejce se nasákly chutí koření.

Čínská marinovaná vejce

  • 12 vajec
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • lžička sypaného černého čínského čaje
  • 1 polévková lžíce pomerančového džusu
  • 1 lžička čínského koření (namelte v mixéru fenykl, badyán, sečuánský pepř, hřebíček a skořici)
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička třtinového cukru

Vejce vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte vodu k varu a vařte na mírném ohni 5 minut. Poté opatrně vejce vyjměte a zalijte studenou vodou. Vejce ještě neloupejte. Namísto toho jen skořápky rozbijte tak, aby byly pokryté pavučinovými prasklinami po celém povrchu. Pak znovu vložte do hrnce s vodou a přiveďte znovu k varu.

Mezitím smíchejte přísady na marinádu a přidejte je do hrnce, v němž se vaří vejce, a vařte dalších 7 minut. Po uplynutí doby vejce nevyndávejte, nechte v marinádě zvolna samovolně vychladnout a hrnec dejte na noc do lednice.

Po oloupání vajíčka zjistíte, že na jeho povrchu se skví krásný pavučinkový vzor z marinády.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]