Meloun k letním měsícům neodmyslitelně patří. Nejen, že příjemně chutná, ale také skvěle osvěží. Obsahuje totiž velké množství tekutiny. Je oblíbeným ovocem jak dětí, tak dospělých. Občas je ale oříšek jej správně nakrájet. Nejčastější metodou je samozřejmě pokrájení na půlměsíce, avšak existují i jiné možnosti, které konzumaci melounu značně usnadní a v konečném výsledku vypadá ovoce i při servírování dobře.
Jak meloun nejlépe pokrájet?
Ideální a zároveň estetickou variantou pokrájení melounu je tato:
- Meloun rozkrojte na dvě poloviny.
- Tyto poloviny ještě rozřízněte na dva stejně velké půlměsíce.
- Jednotlivé půlměsíce ostrým nožem seřízněte tak, že oddělíte dužinu melounu od kůry.
Nakonec dužinu ještě pokrájejte na stejně široké dílky, které střídavě z kůry vysuňte. Meloun tak bude držet dobře tvar a zároveň bude jeho konzumace jednoduchá. A kromě toho k servírování nepotřebujete žádný talíř. Tento způsob se hodí zejména na zahradní party, nebo oslavy.
Jak meloun konzumovat?
Nejlepší je samozřejmě meloun samotný, ale kombinovat jej můžete i s jinými druhy ovoce. DO ovocných salátů se hodí například s pomeranči, mandarinkami, ananasem, papájou, banánem, nebo mangem. Připravit z melounu můžete i osvěžující limonádu, nebo zmrzlinu. Pro dospělé je pak skvělou variantou takzvaná bowle z melounu, což je v podstatě ovocný salát přelitý alkoholem.
Jak meloun vybrat?
Občas nemusí být tak obtížné meloun vhodně pokrájet, tak jako ho vybrat. Zaměřte se při jeho koupi na to, jaký zvuk vydává při poklepání. Pokud je dutý, je meloun dobře zralý. Ty nejlepší a nezralejší melouny mají na své kůře rovněž sytě žluté skvrny. Ty značí místo, na kterém ovoce na poli leželo. Také můžete jeho zralost okusit tak, že jej stlačíte rukama proti sobě. V případě, že se ozve vrzající zvuk, je meloun perfektní.
Fotografie: DepositPhotos