Zná to asi každý, kdo někdy vařil. Zápach ze smažených nebo dušených potravin se line po celém bytě. Existují ovšem metody, které jej dokážou značně eliminovat. Nevěříte? Pak je vyzkoušejte na vlastní kůži a žasněte. Není na tom nic složitého. Stačí mít při ruce jen pár ingrediencí.
Jakými metodami eliminovat zápach z vaření?
Po nepříjemném odéru linoucím se z pánví a hrnců nebude ani památky, pokud vsadíte na tyto skvělé triky:
- Citrusy nebo jablka při smažení: pokud se chcete zbavit zápachu z přepalovaného tuku při smažení, vložte do pánve plátek pomeranče, citronu nebo jablka. Ovoce nasaje nepříjemný odér, a tak eliminujete výpary v obydlí. Zčernalý plátek pak vyměňte za nový. Nepříjemné aroma také zredukujete, pakliže budete pánvičky po smažení ihned umývat.
- Přírodní osvěžovač vzduchu z pomerančů a octa: neutrácejte za předražené pohlcovače zápachu a vyrobte si vlastní. Postačí vám k tomu vinný bílý ocet a slupky z pomerančů. Ty nechte po několik hodin až dní v tekutině louhovat, pak zřeďte čistou vodou a aplikujte do ovzduší pomocí rozprašovače. Naředěný roztok můžete nechat dokonce vypařovat ve vybrané místnosti. Domácí produkt dokáže přebít i intenzivní zápach z pečených a smažených ryb.
- Svařte oblíbené bylinky a koření ve vodě: je to velmi snadné. Postupujete vlastně obdobně, jako když si děláte odvar. K vyvaření se hodí hřebíček, tymián, bobkový list, nebo rozmarýn. Po dobu několika minut necháte bylinky anebo vybrané koření projít varem, pak odstavíte a necháte vypařovat v zapáchající místnosti.
- Omamná vůně kávy: kdo by nemiloval tento stimulační nápoj. Káva nejen, že dokáže probudit v ranních hodinách tvrdého spáče. Její intenzivní aroma si poradí i s kdejakým odérem. Uvařte šálek čerstvé kávy a uvidíte, jak účinně zápach z okolí pohltí.
Co si takhle upéct „falešný“ dort?
Milujete tu omamnou vůni skořice, když vaše maminka nebo babička peče sladké koláče? Pak můžete tohle aroma dokonale simulovat. Do malého pekáčku vložte směs vytvořenou ze lžíce másla, dvou lžic skořicového prášku a dvou lžic cukru. Dejte do trouby na 100 °C a „pečte“ dvě hodiny. Vaším bytem začne proudit příjemné aroma, které neutralizuje kdejaké pachy.
Jaké další metody pomohou?
Výborným pohlcovačem zápachu je i jedlá soda. Tu vsypte do misky, zakápněte citronovou šťávou a nechte prášek natáhnout veškerý odér z kuchyně. Také pomůže domácí osvěžovač vzduchu, který vyrobíte z malého šálku vody, čtvrt šálku čistého alkoholu a kapky oblíbeného esenciálního olejíčku. Vše dobře promíchejte například ve sklenici a nechte odpařovat na místě, které je zasažené nepříjemným pachem.
Jedná se o levnou alternativu běžně dostupných produktů z drogérií. A v neposlední řadě nezapomeňte důkladně vyvětrat po každém vaření. Čerstvý vzduch se všemi zápachy zatočí levou zadní.