Naučte se rychle a bezpečně uhasit vznícený olej na pánvi. První okamžiky rozhodnou o požáru celé domácnosti

Fotografie: Depositphotos

Pozor při vaření na rozpálený olej. Stačí jen chvilka nepozornosti a plameny se mohou rozšířit do nekontrolovatelného požáru. Při malém riziku však můžete situaci vyřešit pomocí bezpečných metod.

Při vaření je třeba soustředit se na spoustu věcí, nejen na to, aby se jídlo nepřipálilo nebo nespadlo na zem a nesnědl ho pes. V kuchyni je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Jistě víte, že stačí jen vteřina nepozornosti a můžete se říznout nebo hůře, pánev s rozpáleným olejem se může vznítit a způsobit požár. Pokud neučiníte nezbytná opatření, může se oheň rychle vymknout. Zjistěte, jak nejlépe a bezpečně uhasit požár zapříčiněný vroucím olejem.

Je potřeba ihned hasit první plameny

Logicky první, co je potřeba udělat, je uhasit první plameny, protože se umí šířit neskutečně rychle. Také je nutné nehýbat s pánví. Většina lidí má tendenci vzít ji za rukojeť a přenést do dřezu a pustit studenou vodu. Nedělejte to. Ušetříte okolí od potřísnění horkým olejem nebo se vyhnete šíření ohně i na jiná místa.

Pamatujte, že voda a oheň se nikdy nemíchají. Voda, ačkoli to zní jako paradox, může situaci jen zhoršit, a nakonec skončí celá vaše domácnost v plamenech. Také se vyhněte použití ručníků nebo hadrů. Stejně jako v případě vody, tyto předměty mohou plameny ještě více rozdmýchat.

Fotografie: Freepik

Zakryjte plameny kovovou poklicí

Aby plameny nešlehaly a dále nehořely, místo studené vody je lepší použít kovové víko, které oheň udusí. Kde není přísun kyslíku, není ani oheň. Je ale nutné dbát na to, abyste nepoužili skleněné nebo keramické poklice, mohly by totiž explodovat. Hrozilo by tak další zranění o ostré střepy a oheň by se šířil dál. Vždy dejte přednost kovu, ať už se jedná o poklici určenou přímo na pánev nebo jiný kovový předmět, který je schopen pánev zakrýt.

Udusit plameny můžete i jedlou sodou nebo solí

V případě menšího požáru jej můžete snadno zneškodnit pomocí jedlé sody nebo kuchyňské soli. Použijte větší množství. Za žádnou cenu však nevybírejte jiné potraviny, například mouku, prášek do pečiva nebo cukr. I když se nabízí, že by mohla být vhodná jakákoli sypká potravina, v tomto případě tomu tak není. Tyto by mohly požár ještě podpořit.

Nezapomínejte na hasicí přístroj

Je-li oheň už skutečně velký a obáváte se, že výše zmíněné prostředky na něj nestačí, vždy by měl být k dispozici hasicí přístroj. Chemický hasicí přístroj však zvolte ve chvíli, kdy už nemáte jiná řešení, protože jeho obsah by mohl kontaminovat vaši kuchyň. Ale je samozřejmé, že v takové chvíli na nic jiného nedbáte a jediné, co by vás mělo zajímat, je uhasit oheň.

Fotografie: Freepik

Nikdy nenechávejte horký olej bez dozoru

A konečně, abyste se v takové situaci vůbec neocitli, nikdy nenechávejte vroucí olej bez dozoru. Stačí jen pár vteřin nepozornosti a celá kuchyň může skončit v plamenech, na které budou všechny dostupné prostředky krátké. Dávejte pozor na teplotu vaření a neváhejte také snížit oheň, jakmile se objeví kouř. Je-li už na veškerá opatření pozdě, vezměte všechny členy domácnosti do bezpečí a zavolejte hasiče.

Zdroj: VeryWellHealth